Paikallinen lähihoitajakoulutus käyntiin, tavoitteena tutkinto ja työpaikka alueelta

Julkaistu

Tutkintoon johtava koulutus teki paluun maakuntien reunoille, kun Lähellä lähihoitajakoulutus käynnistyi 18.1.2021. (Katso ”Lähellä lähihoitajakoulutukseen hakijaryntäys”). Koulutus on osa Pienten kuntien elinvoimaa -hanketta, mikä on mahdollistanut uudenlaisen alueellisen koulutusmallin valmistelun ja toteutuksen.

Paikallisesti toteutettavassa koulutuksessa aloitti 28 opiskelijaa Joutsasta, Hartolasta, Pertunmaalta ja Sysmästä.

– Tässä koulutuksessa arkea helpottaa, kun opinnot ovat lähellä ja työssäoppimispaikka omassa kunnassa, pertunmaalainen Minna Keihäsniemi iloitsee.

”Lähihoitajakoulutus on ollut haaveena jo pidemmän aikaa, ajatuksella ”jos mä jonain päivänä vielä”. Mutta yksinhuoltajana ja viiden lapsen äitinä on ollut vaikea irrottautua opiskelijaksi. Jouduin keväällä lomautetuksi ja kun näin lähihoitajakoulutuksesta mainoksen, ajattelin, että nyt tai ei koskaan”, Minna Keihäsniemi kertoo.

Gradian ja Salpauksen yhteistyönä toteutettavan koulutuksen käynnisti Gradia. Lähiopetuspäivät olivat kevään osalta tarkoitus toteuttaa Joutsassa, mutta koronarajoitukset siirsivät lähiopetuksen etäopinnoiksi.  Aloituspäivänä kymmenen opiskelijan ryhmä osallistui Joutsassa toteutettuun lähiopetukseen ja loput aloittivat opinnot etäyhteyden välityksellä.

Mielenkiintoista ja paljon on tullut infoa! Näin kuvailivat opiskelijat tuntojaan 18.1. startanneessa lähihoitajakoulutuksessa.

Tavoitteena opiskelunsa aloittaneilla on suorittaa lähihoitajan tutkinto seuraavan parin vuoden aikana ja työllistyä alueen työpaikkoihin. Osalle opiskelijoista hoiva-ala on tuttu, osan hypätessä kohti uutta. Tutkinnon saaminen, auttamishalu, uuden oppiminen ja työllistyminen olivat esimerkkejä, miksi koulutukseen oli hakeuduttu.

”Haluan olla yhteiskunnalle hyödyllinen ja koen velvollisuudekseni auttaa vanhuksia. Tämä on sydämen valinta”, Diallo Beta (oikealla) kiteyttää opiskelumotivaationsa.
Joutsassa Ykköskoti Kartanossa aloittava Tatjaana Babikova (vasemmalla) on työskennellyt pitkään avustajana päiväkodissa. ”Haluan nyt tutkinnon.”

Opiskelumalli painottuu vahvasti työssäoppimiseen. Jo ensimmäisellä viikolla opiskelijat suuntasivat työssäoppimispaikoilleen.
– Pidän siitä, että tässä pääsee työelämään heti käsiksi. Työoppimispaikkani on Hartolan kotihoidossa, kertoo hartolalainen Jouni Tiusanen.

”Epäröin aluksi ikäni vuoksi opiskelemaan lähtemistä. Mutta sitten ilmoittauduin info-tilaisuuteen, mikä herätti mielenkiintoni. Hakuprosessiin kuuluva psykologin haastattelu vahvisti käsitystäni siitä, että tämä on oikea ratkaisu. Kun tulin valituksi, niin siitähän se riemu alkoi! Oli kyllä kuin lottovoitto!”, pitkään pääkaupunkiseudulla laitoshuoltajan tehtävissä toiminut Jouni Tiusanen kertoo.

Työssäoppimispaikkoina toimivat lähes kaikki alueella olevat yksityisen, julkisen ja 3.sektorin hoivatyönantajat. Työnantajat ovat olleet vahvasti myös koulutuksen suunnittelussa mukana oppilaitosten ja TE -hallintojen kanssa. (Ks. Alueen työnantajat isossa roolissa alkavassa lähihoitajakoulutuksessa):

Gradian työelämä- ja yrityspalveluiden asiakkuuspäällikkö, Krista Hanski kommentoi LÄHILEHDESSÄ (27.1.2021) koulutusmuodon toteuttamista ja tulevaisuutta, antaen runsaasti ruusuja Nelinvoimaa-alueen hoiva-alan työnantajille.

– Kaikki mukana olevat työnantajat ansaitsevat lämpimät kiitokset ja vuolaat kehut siitä, miten rohkeasti ja ennakkoluulottomasti he ovat lähteneet mukaan tähän koulutustoteutukseen..

Paikallislehtien lisäksi koulutusmalli on kiinnostanut laajemminkin mediaa mm. Itä-Häme ja Länsi-Savo ovat tehneet siitä juttua. Lue Ylen tekemät jutut tästä

ja tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *