Hilkka Heikkonen haluaa eläkkeelle ja hakee toiminnalleen jatkajaa Joutsassa

Julkaistu

Suomessa noin kaksi kolmasosaa yrittäjistä on yksinyrittäjiä. Tyypillisin toimiala yksinyrittäjälle on palvelusektori. Yrittäjyyden jälkeiseen elämään varautumisessa 37 prosenttia ilmoittaa turvautuvansa sijoitustoimintaan. Muina keinoina mainitaan erityisesti säästäminen ja vapaaehtoinen lisäeläke (lähde: Yksinyrittäjien yritysbarometri).

– Kun on tehnyt työtä jo neljäkymmentä vuotta, haluaa eläkkeelle, toteaa parturi-kampaaja Hilkka Heikkonen. Juuri nyt on koittanut oikea hetki vaihtaa yrittäjyys eläkkeeseen.

– Eläkkeelle siirtyminen olisi ollut mahdollista jo aiemmin, mutta en ollut siihen vielä valmis. Vuoden vaihteessa tuli tunne, että nyt on se oikea hetki, kertoo Hilkka.

Oli kolme asiaa ylitse muiden, jotka vaikuttivat lopulliseen päätökseen. Puolison jääminen eläkkeelle, ennakkoon maksetun vapaaehtoisen omaeläkkeen tuoma taloudellinen turva ja vapauden kaiho, luettelee Hilkka päätökseen vaikuttavia tekijöitä.

– Olen tykännyt tästä ammatista kovasti ja on ollut aina kiva tulla töihin, mutta vapaus voittaa. Erityisesti olen pitänyt asiakkaistani ja heitä jään totta kai kaipaamaan, kertoo Hilkka.

Yksin yrittämisessä toteutui oma tahto

Nuoren Hilkan haaveena oli puutarhurin tai ompelijan ammatti.

– Äitini kuoli nuorena ja karjalasta evakkona tullut iäkäs isäni ei sillä tavalla osannut tuupata opiskelemaan. Lähtökohdat olivat vaatimattomat, mutta kuitenkin hyvät, muistelee Hilkka isäänsä ja nuoruuttaan.

– Sattuma puuttui peliin ja tulevan puolison kautta tie johti vuonna 1986 oppisopimuksen avulla parturi-kampaajaksi.

– Vuonna 1996 tehtiin omistajavaihdos ja minusta tuli yrittäjä. En koskaan ole kokenut olevani varsinaisesti yrittäjä vaan omissa oloissani nyhertäjä, kertoo Hilkka.

En koskaan ole kokenut olevani varsinaisesti yrittäjä vaan omissa oloissani nyhertäjä.”

– Olen tykännyt tehdä töitä yksin ja niin sain toimia kaksikymmentäviisi vuotta. Tänä aikana en missään vaiheessa haaveillut toiminnan laajentamisesta.

– Pitkä työrupeama on takana ja olen erittäin onnekas, kun olen saanut olla terveenä, toteaa Hilkka.

Jatkossa Hilkka itse pääsee rentoutumaan pesupöydän tuoliin, johon voi pyrähtää vaikka suoraan kuntosalilta.

Parturi-Kampaajille töitä riittää Joutsassa

Parturi-kampaajista on pulaa Joutsassa ja heitä tarvittaisiin lisää, tietää Hilkka ja luettelee hetkessä kaikki toimijat alueelta.

Hilkan osalta toiminta on kerrasta poikki tulevan toukokuun lopussa. Kaupan on kaikki huoneiston kalusteet, istuin- ja pesupaikkoineen sekä muine koneineen.

– Kalusteet ovat siistissä kunnossa ja ne saa edullisesti paikassa jatkava, lupaa Hilkka. 

Tilaisuuteen kannattaisi tarttua, koska on valmis asiakaskunta, jotka mielellään tulisi tuttuun paikkaan.

– Tuleeko joku ja tuleehan joku jatkamaan tässä samassa paikassa, on ollut monen vakiasiakkaan kysymys.

Toiminta on vuokratiloissa ja vuokranantajana on Joutsan kunta. Vuokra vesilaskuineen ja sähköineen on edullinen.

– Tässä pääsisi tosi matalalla kynnyksellä kokeilemaan omaa liikettä, vinkkaa Hilkka.

Nuoruuden unelma työstä puutarhassa toteutumassa

Yhden ympyrän sulkeutuminen avaa mahdollisuuden uuteen. Nuoruuden unelma puutarhurin työstä on käymässä toteen vähintään harrastuksen muodossa, kun aikaa vapautuu kokopäivätyöstä.

– Olemme mieheni kanssa molemmat tehneet työuran palveluammatissa. Tulevaisuuden suunnitelmia on rakennettu jo senkin takia, ettei sosiaalinen kanssakäyminen pääty eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

– Kukapa tietää, vaikka torilla tavataan, innostuu arvoituksellisesti Hilkka maalailemaan pariskunnan yhteistä puutarhantäyteistä tulevaisuutta.

Teksti:
Anne Lahikainen-Aho
Pienten kuntien elinvoimaa -hanke

Kuvat:
Petri Kaitamäki ja Anne Lahikainen-Aho

Sivutoimiyrittäjyys on yhä suositumpaa Suomessa. Lue tästä miten Elisa Mannila saa lisäpotkua sivutoimiyrittäjyydestä normaaliin työhön

Yrittäjäksi voi ryhtyä myös ostamalla jo olemassa olevan yrityksen. Tässä yksi mahdollisuus Pertunmaan Pesula.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *