YRITYSTARINA: Maaseudun henki vetää puoleensa

Julkaistu

Mia Tommola on toiminut Camping Sysmän yrittäjänä seitsemän vuotta.

Sysmä vei nuoren tytön sydämen

– Suuntasin Pasilasta 18-vuotiaana kesäksi vaarin luo Sysmään heppoja hoitamaan, ja sille tielle jäin.  Se kesä viitoitti tulevaisuuden ja Sysmä vei nuoren tytön sydämen. Sain työpaikan ja asunnon, sen lisäksi täällä oli nuorellakin kivaa.  Yhteisöllisempi meininki ja maaseudun henki tekivät lähtemättömän vaikutuksen, muistelee ensikosketustaan Sysmään Camping Sysmän yrittäjä Mia Tommola.

– Tunne vain vahvistui, kun sain ensimmäisen oman lapseni. Tiesin haluavani kasvattaa niin sanottuja maalaislapsia. Jo silloin koin elämän perusarvojen olevan paljon rikkaampia täällä maaseudulla kuin kaupungissa, kertoo Mia Tommola. 

Matkailun kehittäminen pitkäjänteistä työtä

Sysmän kunta on tietoisesti panostanut matkailuun jo pitkän tovin. Matkailun kehittämisen tiedetään olevan pitkäjänteistä työtä, jossa investoinnit kantavat vasta pitkässä juoksussa. Niin kuin asioissa yleensä, kunnan tekemät linjaukset herättävät aina mielipiteitä puolesta ja vastaan.

– Oma mielipiteeni on, että kunta on tehnyt hyviä päätöksiä siinä, että vapaa-ajan kuntaan panostetaan. Viimeistään korona on näyttänyt todeksi sen, että maaseutu ja matkailu kiinnostaa kotimaassa. Etätyöt mahdollistavat vapaa-ajan asukkaiden viipymisen paikkakunnalla myös työaikana ja se sataa suoraan alueen palveluntarjoajien laariin, toteaa Mia Tommola.

Yksitoista vuotta sitten kunta teki päätöksen, että Camping jatkaa nykyisessä paikassa. Myöhemmässä vaiheessa kunta hanki yrittäjää alueelle ja monen mutkan kautta Mia päätyi leirintäalueen vetäjäksi.  Elokuussa tuli seitsemän vuotta täyteen yrittäjänä, kertoo Mia Tommola.

”Oma mielipiteeni on, että kunta on tehnyt hyviä päätöksiä siinä, että vapaa-ajan kuntaan panostetaan.”

– Hyppy yrittäjäksi oli omalla kohdalla aika raju. Aiempaa yrittäjäkokemusta ei ollut, intoa sitäkin enemmän. Aika tyhjästä lähdettiin myös kaluston osalta. Jotain kalustoa ostin edelliseltä yrittäjältä, mutta kahvila-astioista ja mökkien patjoista lähtien kaikki tarvittava on hankittu.  Pikkuhiljaa on päästy uusimaan myös koneita ja laitteita, kertoo Mia.

Sysmän keskustassa oleva Camping Sysmä tarjoaa majoitusta mökeissä, sekä puitteet leiriytymiseen teltassa, asuntoautossa, vaunussa ja edullisissa leirintämajoissa.

Yrittäjyys vaatii jatkuvaa kehittämistä

Matkailun sesonkiluonteisuus luo leirintäalueen vetämiseen omat haasteensa. Vuodet ovat opettaneet ja kerryttäneet tietoa myös siitä, miten vuodenajan rytmit ja tapahtumat etenevät. Iso osa ajasta leirintäalue on kiinni ja tuloja ei juurikaan ole, mutta kiinteät kulut pyörivät siitäkin huolimatta.

– Isoin haaste toiminnassa on, miten kesäsesongin tuotot jaetaan koko vuodelle, jotta talous kantaa myös talven yli. Kevätkautta olisi pystyttävä aloittamaan aiemmin ja vastaavasti syksykautta olisi jatkettava myöhempään, kertoo Mia.

– Joka vuosi toimintaa kehitetään ja tehdään uutta, että tontti ja rakennukset ovat kunnossa. Koko ajan mietitään myös keinoja, miten pystytään maksimoimaan matkailusesonki, kertoo Mia.

– Miten saisimme asiakkaat viipymään kauemmin Sysmässä? Kysymykseen kiteytyy olennaisesti muiden yrittäjien kanssa käytävä yhteistyö ja kunnan muu tarjonta. Uotin päivät, Kirjakyläpäivät, Suvisoitto ja lukuisat muut tapahtumat luovat kysyntää myös muille yrityksille ja Sysmän majoituspalveluita tarjoaville, kertoo Mia.

Naapurikunnan Hartolan matkailuyrittäjien kanssa on viritelty yhteistyötä yritysryhmähankkeiden avulla. Myös laajemmalle, pienten kuntien yrittäjien yhteistyölle ja tapaamisille olisi Mian mielestä tilausta.

– Yksi Nelinvoimaa-kuntien yritysyhteistyön tavoitteista voisi juurikin olla pyrkimys sellaisen toimintakulttuurin luomiseen, jossa suositellaan alueellisesti toisten yrittäjien tapahtumia ja palveluja. Miten päästäisiin sellaiselle matkalle, jossa kehuttaisiin ja suositeltaisiin muiden yrittäjien palveluita yli kaikenlaisten rajojen, pohtii Mia.

Campin Sysmän sesonkia pidennetään monilla tapahtumilla festariteltan avulla. Lasten venetsialaisilla aloitettiin ja syyskuun viimeisenä viikonloppuna kesäkauden päättää ilon ja oluen Oktoberfest.

Yritysten jatkuminen ja sukupolvenvaihdokset mietityttävät

Mia Tommola on toiminut myös Sysmän yrittäjien puheenjohtajana neljä vuotta ja toteaa yrittäjissä olevan hyvä henki. Vakiintunut osallistujakaarti osallistuu toimintaan ja tapahtumiin, mutta myös uusia toimijoita toivotaan kovasti mukaan.

– Kaikenlaiset yrittäjät ovat erittäin lämpimästi tervetulleita toimintaan. Olemme saaneet myös ihan uusia yrittäjiä alueen ulkopuolelta tänne Sysmään. Paikalliset palvelut ovat saaneet jatkumoa myös joidenkin maaliin menneiden sukupolvenvaihdoksien myötä, ja nämä kaikki ovat erityisen kivoja juttuja, kertoo aiheesta innostunut Mia.

”Paikalliset palvelut ovat saaneet jatkumoa myös joidenkin maaliin menneiden sukupolvenvaihdoksien myötä, ja nämä kaikki ovat erityisen kivoja juttuja.”

Yritysten jatkuminen ja sukupolvenvaihdokset eivät ole ihan yksinkertaisia asioita maaseudun kunnissa. Maailma muuttuu ja Sysmässäkin liikekiinteistöjen arvot ovat romahtaneet. Yrittäjä tuumaa kiinteistöjen arvosta ihan toista mitä pankki, joille kiinteistöt eivät riitä vakuudeksi. Mistä löytyvät ne yrittäjät ja varsinkin nuoret, jotka pystyvät investoimaan suoraan yritystoiminnan käynnistämiseen, kyselee Mia.

Arvon määrittämiseen liittyy usein myös luopujalle elämäntyön tunnearvo. Yrityksen myymisellä on ajateltu turvattavan eläkepäivät, mutta kun ei saadakaan sitä mitä on ajateltu, on lopputulema vaikea kaikkien osapuolten kannalta, toteaa Mia.

Tulevaisuus mahdollisuuksia täynnä

– Omalta osaltani tulevaisuus näyttää Sysmässä olevan mahdollisuuksia täynnä. Kotimaanmatkailun ja maaseudun arvostuksen kasvu on tosi hyvä juttu. Pyöräilymatkailun suosio on myös kovassa nousussa ja lisää majoituspalveluiden tarvetta myös kaikkien Nelinvoimaa kuntien alueella, toteaa Mia.

Juuri päättymässä olevasta kesäsesongista huolimatta katse on vahvasti jo tulevaisuudessa. Tulevan talven taittamiseksi, Camping Sysmässä panostetaan entistä enemmän myös joulusesonkiin.

– Pikkujouluja, joulukauppaa, leivonnaisia, lahjatavaroita jne.

– Tulevia kesäsesonkeja ajatellen, leirintäalue tuntua jo ihan liian pieneltä toiminta-alueelta meille, visio rohkeasti Camping Sysmän yrittäjä Mia Tommola.

Teksti ja kuvat:
Anne Lahikainen-Aho
Pienten kuntien elinvoimaa -hanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *