Yrittäjyyden ammattitutkinto -opinnot käynnistyivät helmikuussa

Julkaistu

Gradian toteuttama Yrittäjyyden ammattitutkinto -koulutus käynnistyi helmikuun alussa.  Koulutuksessa on mukana 13 yrittäjyydestä kiinnostunutta tai jo toimivaa yrittäjää hankealueelta. Koulutus sisältää lähi- ja etäopintoja, joista lähiopetukset toteutetaan paikallisesti.

Iloapu Kyyhkysen yrittäjä Päivi Kyyhkynen (vas.) ja Terhi Rekola-Lehtonen Kahvila Avillasta ovat mukana Yrittäjyyden ammattitutkinto -koulutuksessa.

Tutkintoon tähtäävään koulutuskokonaisuuteen voi osallistua yritystoimintaa suunnittelevat, yritystoiminnan alkuvaiheessa olevat sekä myös jo pitkään yrittäjänä toimineet, jotka kokevat tarvitsevansa buustia oman liiketoimintansa kehittämiseen.

Yrittäjyyden ammattitutkintoa edelsi syksyllä -23 PKA-hankeen toteuttama Innostu yrittäjyydestä -koulutus, johon osallistui yhteensä reilu parikymmentä yrittäjyydestä kiinnostunutta tai jo toimivaa yrittäjää Hartolasta, Joutsasta, Pertunmaalta ja Sysmästä.

Innostu yrittäjyydestä -koulutus toteutettiin hankealueella syksyllä -23.

Paluumuuttajan ja palveluyrittäjän kokemuksia koulutuksesta

Yksi molempiin yrittäjäkoulutuksiin osallistunut on tuore sysmäläinen paluumuuttaja Päivi Kyyhkynen, joka tarjoaa Iloapu Kyyhkysen avulla kotiin vietäviä palveluita ikäihmisille, lapsiperheille ja vapaa-ajan asukkaille.

– Halusin konkreettisia työkaluja talouspuolen hallintaan ja saada vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta yrittäjiltä ja se oli suurin kimmoke lähteä mukaan. Koen, että varsinkin aloittavana yrittäjänä saan paljon tukea yrityksen alkuvaiheeseen koulutuksessa käsiteltävistä asioista, summaa Päivi Kyyhkynen syiksi lähteä koulutukseen.

Koulutuksessa on tullut ihan konkreettisia työkaluja yrityksen pyörittämiseen.

Päivi Kyyhkynen

Oppisopimuksella opiskeleva saa tuekseen myös mentorin Gradian kautta. Myös Pienten kuntien akatemia auttaa sopivan mentorin hankinnassa.

­Sain aivan loistavan yrittäjämentorin Tiina Tommolan Porvoosta, joka on toiminut kotipalvelualalla jo 16 vuotta. Niin monta hyvää vinkkiä ja pohdittavia asioita on tullut hänen kauttaan. Tuskinpa ilman koulutusta olisin ottanut häneen yhteyttä ja kysellyt neuvoja. Mentorin kanssa on helppo peilata omaa liiketoimintasuunnitelmaa ja pohtia yhdessä mihin suuntaan mennä, kertoo Päivi. 

Paikallisella toteutuksella haettiin aloittamisen kynnyksen madaltamista ja verkostoyhteistyön lisäämistä myös alueellisesti.

– Koulutuksessa on tullut ihan konkreettisia työkaluja yrityksen pyörittämiseen ja ihan parasta on tavata muita yrittäjiä tai yrittäjiksi aikovia ja jakaa kokemuksia ja tuntojaan yrittäjänä.

– Koulutukseen osallistuvat ovat lähialueilta ja siksi verkostoituminen on helppoa. Koen myös, että koulutuksen aloittamisen kynnys on matala, kun se on paikallista, summaa lopuksi Päivi Kyyhkynen.

Halu syventää yrittäjäosaamistaan koulutuksen ja verkostoitumisen avulla

Kahvila Avilla Sysmän keskustassa tarjoaa suolaista ja makeaa, sekä pienimuotista pitopalvelua. Kahvilayrittäjä Terhi Rekola-Lehtonen lähti mukaan koulutukseen vaiheessa, jossa oma yritys on ollut toiminnassa vuoden päivät.

Nyt kun on tämä oma yritys tässä, niin taloushallinnon osaamisesta on tietenkin hyötyä ja toki on tärkeää ottaa myös muut yrittäjyyden kommervenkit paremmin haltuun, Rekola-Lehtonen kertoo.

Kahvila Avilla Sysmän keskustassa tarjoaa suolaista ja makeaa, sekä pienimuotoista pitopalvelua.

Koska Rekola-Lehtosen yritys on vielä nuori ja liiketoimintasuunnitelma on tehtynä, koulutuksen puitteissa sitä käydään läpi ja vain päivitetään hieman. Osa alkuvaiheen opinnoista on Terhille aiemman koulutuksen myötä melko tuttua, mutta koulutus kokonaisuudessaan saa kiitosta.

Myös yhteistyötä ja verkostoitumista muiden yrittäjien kanssa on jo saatu syntymään.

Terhi Rekola-Lehtonen

– Vähän tylsemmistäkin asioista opetus on ollut kiinnostavaa, enkä ole kokenut pitkästymistä opetuspäivinä, toteaa Terhi.

Paikallisesti järjestetty koulutus ja osallistujien monipuolinen sekoitus eri alojen yrittäjiä tai yrittäjyyttä suunnittelevia saivat myös kiitosta Rekola-Lehtoselta.

Tuskin olisi tullut lähdettyä tähän koulutukseen, jos kaikki tapaamiset olisivat olleet vaikkapa Lahdessa tai Jyväskylässä, matka olisi ollut liian pitkä. Nytkin muutamat tulevat erikoistumisopintokerrat ovat Jyväskylässä, mutta niihin saadaan mukavasti järjestettyä kimppakyydit, joilla kuljetaan.

– Myös yhteistyötä ja verkostoitumista muiden yrittäjien kanssa on jo saatu syntymään, kuvailee innostuneena Rekola-Lehtonen.

Jatkamme koulutuksen seurantaa ja kerromme seuraavissa jutussa myös muiden osallistujien mietteitä koulutuksesta ja sen etenemisestä.

Teksti: Anne Lahikainen-Aho ja Minna Kekkonen, Pienten kuntien akatemia -hanke
Kuvat: Päivi Kyyhkynen ja Terhi Rekola-Lehtonen