Vieraskynä: Kuin poimisi rusinat monesta pullasta

Julkaistu

Maaseutu ja etätyö avaavat toisinaan myös uusia työkuvioita, sanoo Ilona Savitie.

Parasta maalla asumisessa? Luonto: metsä, järvet, eläimet, rauha, hiljaisuus, puhtaus. Helpot ja selkeät liikennereitit, joita varten ei tarvitse navigaattoria. Asioinnin helppous ja joustavuus virastoissa ja kaupoissa. Helminä ne ihmiset, jotka innostuvat, uskaltavat, tekevät ja järjestävät, ja joiden ansiosta pikkupitäjässäkin tapahtuu aina jotain kivaa. Ja itse saan valita kodiksi paikan, jossa lähin vakituinen naapuri asuu puolentoista kilometrin päässä.

Olen kotoisin Joutsasta, asuin muualla noin 20 vuotta, ja palasin sitten takaisin. Varsinainen siirtyminen Helsingistä Joutsaan vaati nelisen vuotta. Ensin harjoittelin kesäasumista, totesin etätyön toimivan, ja sitten olikin helppo tehdä muuttopäätös takaisin juurille.

Oma kokemukseni on, että työ ei ole muuttunut miksikään, mutta ajatuksilla on luonnon keskellä paremmin tilaa liikkua.

Näin ollen Joutsa onkin minulle kuin rusinat pullasta. Tai monesta pullasta yhtä aikaa. Yksinyrittäjänä saan tehdä monenlaista kiinnostavaa, ja voin myös kiinnostua ja innostua ihan rauhassa uusistakin jutuista ilman, että kukaan toppuuttelee.

Samalla saan asua siellä missä eniten tykkään, ja yhteistyökumppanit ja kollegat voivat olla tahoillaan, missä tykkäävät. Jokin aika sitten tein töitä yritykselle, jonka tiimin jäsenistä osa asui Helsingissä, minä Joutsassa, yksi Argentiinassa.

Kiitos tästä kuuluu tietysti nettiyhteyksille. Minun kodissani ei ole valokuitua ja mobiiliyhteyskin toimii välillä hyvin ja välillä huonommin, mutta riittävästi. Jos yhteys kovin hidastelee, voin tiukan paikan tullen siirtää vähän  takamustani, läppäriä ja istumapaikkaa: toisen ikkunan ääreen, missä yhteys toimii sujuvammin, tai kirkonkylän kahvilaan, jossa netti varmuudella toimii.

Nämä konstit olen itse asiassa käyttänyt sekä silloin kun asuin Helsingin keskustassa, sekä nyt kun asun maalla, punaisessa mökissä metsän keskellä. Netti kun välillä takkuilee myös isommalla kirkolla.

Joutsan kunnalla on tarjolla myös hieno etätyöpiste, jota voin käyttää tarvittaessa. Läppärin voi milloin tahansa viedä myös luonnon helmaan tai laiturille. Väittäisin, että ainakaan asuinpaikka ei ole rajoite etätyöläisen työpisteen valinnalle!

Maaseutu ja etätyö avaavat toisinaan myös uusia työkuvioita. Toisinaan asiakkaani haluavat varta vasten tulla minun luokseni maalle, sillä haluavat päästä näkemään tämän maaseutuidyllin. Olen myös saanut toimeksiantoja välillä sen ansiosta, että asun Keski-Suomessa, ja tästä on lyhyempi matka työkeikalle kuin jollain toisella olisi Helsingistä asti.

Joutsa sattuu olemaan hurjan kätevästi vähän joka reitin varrella: tästä on suora tie Helsinkiin tai Ouluun, Kuopio ja Tampere ovat helposti saavutettavissa. Joutsasta on myös suora yhteys Päijänteelle, minkä ansiosta Joutsa on myös osa isoa lakeland- suuraluetta. Olisiko veneilymatkailussa Joutsan seuraava matkailuvaltti?

Ilona Savitie
Joutsassa asuva paluumuuttaja ja yksinyrittäjä / Visuaalinen Viestintätoimisto Ilona Savitie

Harrastuksena oma ekologinen verkkopuoti, www.torpantyttopuoti.com

Kuva: Sami Mäkinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *