Työpaikka toi Johannan Hartolaan

Julkaistu

Joensuun Pyhäselältä kotoisin olevan Johannan työhuone löytyy Hartolan kunnantalon ylimmästä kerroksesta.

Oman alan työpaikka maalla on monelle unelma, mutta ei aina mahdollista, varsinkaan akateemisesti koulutetulle. Johanna Huttusta on hevosen potkaisun lisäksi myös onni potkaissut, sillä Hartolasta löytyi ensin unelmien työpaikka ja myöhemmin myös unelmien koti.

– Opiskelut yliopistossa olivat loppuvaiheessa. Katselin mieluisia työpaikkoja ja minua ahdisti se, että suurin osa paikoista oli pääkaupunkiseudulla. Olen aina halunnut maalle, koska luonto on minulle niin tärkeä asia, kertoo Johanna.

Katselin mieluisia työpaikkoja ja minua ahdisti se, että suurin osa paikoista oli pääkaupunkiseudulla.

– Ja onneksi niin kävi. Valmistuin keväällä 2017 terveystieteiden maisteriksi ja kesäkuussa aloitin työt Hartolan kunnan hyvinvointikoordinaattorina. Tykkään tästä työstä todella paljon. Työnkuva on laaja ja valtavan monipuolinen, kuvaa työtään innostuneena Johanna. 

Yhdestä kutsumusammatista toiseen

Nuorempana Johannan kutsumuksena oli kuitenkin ratsastaa ammatikseen.

Johanna aloitti ratsastamisen kuusivuotiaana. Lukion jälkeen suunta Joensuusta oli Ypäjän Hevosopistolle, jossa alkoivat ratsastuksenohjaajaopinnot.

– Sitten tapahtui kaikenlaista elämässä samaan aikaan, ja tapahtui myös pieni onnettomuus, jossa hajotin vähän kroppaani, muistelee Johanna.

Valmistumisen lähestyessä mietin yhä enempi tulevaa. Liikuntaan, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä asiat kiinnostivat tosi paljon. Halusin asiantuntijatehtäviin ja sellaiseen työhön, mikä ei ole omasta kropasta kiinni. Liikuntalääketiede kiehtoi tosi paljon, ja pääsin opiskelemaan Itä-Suomen Yliopistoon Kuopioon.

– Kuopiossakin hevoset olivat iso osa elämää. Valmentauduin, kilpailin ja pidin ratsastustunteja Keskimäen Hevostilalla, ja käyn siellä yhä joka kesä leirillä. Rakkaus hevosiin ja ratsastukseen säilyy vahvana.

Nykyään ratsastus on arjessa kuitenkin jäänyt, ja tilalle on tullut muunlaista liikuntaa sekä lenkkeily ja harrastaminen kahden koiran kanssa.

Tainiovirralla ja Kunikaanpolulla Hartolan taajamassa voi kokea luonnon upeuden kaikkina vuodenaikoina.

Työ kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä

Hyvinvointikoordinaattorin monipuoliseen työhön kuuluu kaikenikäisten kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen.

– Liikuntapuolen jutut kaiken ikäisille ovat lähellä sydäntäni. Turvallisuuteen liittyvien teemojen parissa on tehty paljon töitä. Ehkäisevä työ, lapsi- ja perhepalveluiden kehittäminen sekä yhdistysyhteistyö kuuluvat myös työhöni, luettelee Johanna.

Hyvinvointikoordinaattorin monipuoliseen työhön kuuluu kaikenikäisten kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen.

– Ja vanhus- ja vammaisneuvoston kanssa on aivan ihana toimia, kertoo Johanna. Heidän kanssaan on mm. kehitetty asiointiavustajatoimintaa, virkistystoimintaa ja hankittu vaikkapa grillikatos Kotisaloon, sekä annettu erilaisia lausuntoja ajankohtaisiin asioihin.

Näkymättömämpi osa työstä on lakisääteistä suunnittelua ja raportointia. Taustatietona käytetään mm. tilastotietoja ja tehdään kyselyjä.

– Lisäksi teen tiedotusta ja viestintää, minkä merkitys on korostunut nyt korona-aikana, kertoo Johanna.

Yksi suuri unelma kävi todeksi juuri. Kannattaa käydä torilla.

Haaveissa on pitkään ollut koti omassa rauhassa niin, ettei naapureita ole näköetäisyydellä. Sellainen paikka, missä on tilaa ja koirat voivat vapaasti temmeltää. Keväällä aloin katselemaan taloja, kertoo Johanna.

Kun kunnan johtoryhmä jalkautui Hartolan torille elokuussa, ajauduin siellä yhden kuntalaisen kanssa keskusteluun taloasioista. Vaihdettiin puhelinnumeroita ja myöhemmin mentiin taloa katsomaan, muistelee Johanna.

– Ihastuin heti ensimmäisenä pihapiiriin. Itse talossa oli aivan ihana pohjaratkaisu, oma rauha ja talo oli sopivan kokoinen. Sijaintikin oli täydellinen, alle kymmenen minuutin matka työpaikalle. Kuntotarkastusten ja muiden selvittelyjen jälkeen tehtiin kaupat tilasta marraskuussa 2020. Pientä remppaa on vielä tehtävä, mutta tavoitteena on päästä muuttamaan omaan kotiin jouluksi, kertoo Johanna.

Unelmien täyttymys, muutto uuteen kotiin toteutuu jo jouluksi, kun sisäremontti saadaan päätökseen.

Hyvinvoinnin merkitys omassa arjessa

Liikuntaa rakastavalle Johannalle vuosi on ollut hyvä opetus myös omaan hyvinvointiin liittyen. Kulunut vuosi toi sairasteluja ja vastoinkäymisiä elämään.

– Olen oppinut olemaan armollisempi itselle ja saamaan asioita paremmin mittasuhteisiin. On pitänyt hyväksyä, että en pysty tekemään kaikkea mitä haluaisin, kertoo Johanna.

Tavoitteeksi onkin tullut irrottaa suorittamisesta ja löytää mielenrauha. Luen ja kirjoitan sekä yritän opetella mindfulnessia. Tämän lisäksi odotan jo innolla, että pääsen keväällä erilaisten pihatöiden pariin.

Ja kesän lopussa suunta vie jo perinteeksi muodostuneelle vaellusreissulle pohjoiseen. Yksin vaeltaminen ja luonnossa yöpyminen tyhjentää pään tehokkaasti ja on Johannan mielestä ainoastaan rentouttavaa.

– Turvallisempaa metsässä on kuin vaikka yksinään kaupungin yössä. Jos vaan vielä oppisi paremmaksi suunnistajaksi, että uskaltaisi merkittyjen reittien ulkopuolellekin, pohtii Johanna.

– Ylipäätään en ole jättänyt asioita tekemättä sen takia, että pelottaisi, vaan olen pyrkinyt toteuttamaan haaveeni rohkeasti. Syrjässä asumisessakaan mikään ei hirvitä, edes hiipparit nurkissa. Olen harrastanut krav magaa ja on tuo minua vähän liikaakin puolustava saksanpaimenkoirauros, Johanna naurahtaa.

”Ylipäätään en ole jättänyt asioita tekemättä sen takia, että pelottaisi, vaan olen pyrkinyt toteuttamaan haaveeni rohkeasti.”

Tämän oven takaa saattaa jonain päivänä löytyä Johannan uusi hevonen. Ehkäpä myös alpakka ja muita kotieläimiä käyskentelee vielä uuden kodin pihapiirissä.

Hartola asuinpaikkana ja tulevaisuuden näkymät

– Kun muutin Hartolaan, en tuntenut täältä ketään. Nyt voin sanoa, että täällä on ihania ihmisiä, ja viihdyn täällä tosi hyvin. Täällä välitetään ja katsotaan toisten perään, summaa Johanna.

– Täältä Hartolasta löytyy kaikki, mitä elämääni tarvitsen. On työ mistä tykkään ja unelmien koti. Luonto ja eläimet ovat ykkösasia elämässäni. Täällä on kaikki harrastukset ja palvelut joita tarvitsen, en kaipaa enempää. Talon ja pihapiirin kunnostustöissä saattaa tulla ikävä rautakauppaa, mutta niitäkin löytyy lähiseudulta, kertoo Johanna.

– Elämä on mallillaan. Ja kunhan aikaa hieman kuluu, ehkäpä omassa pihapiirissä käyskentelee vielä joskus myös hevonen tai muita kotieläimiä…

Teksti ja kuvat:
Anne Lahikainen-Aho

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *