SUKUPOLVENVAIHDOS: H-Motorsin Hannu Jokisen mietteitä yrittäjyydestä ja sukupolvenvaihdoksesta

Julkaistu

Hannu Jokinen käynnisti H-Motorsin toiminnan varaosakauppiaana ja takana on kunniakkaat neljä vuosikymmentä yrittäjänä Sysmässä.

Pari vuotta sitten ylittyi Hannu Jokisella eläkeikä ja kun omassa perhepiirissä ei ole yritystoiminnalle jatkajaa, pyritään se löytämään nyt muualta. H-Motorsin liiketoiminnan jatkaminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden pienkonealan yrittäjyydestä kiinnostuneelle.

– Liiketoiminta on kannattavaa, asiakkuudet ovat jo olemassa ja voin myös itse olla alkuvaiheessa uuden yrittäjän tukena, kertoo Hannu Jokinen.

Jokinen itse on kokenut yrittäjänä muun muassa 90-luvun laman ja sen jälkeisen nousukauden, joka myös osaltaan mahdollisti H-Motorsin palveluiden laajentamisen pienkonepuolen myyntiin ja huoltoon. Tänä päivänä suuri osa liikevaihdosta koostuu veneiden ja perämoottoreiden huolloista ja talvisäilytyksestä.

– Mökkeilysukupolven vaihtuminen alkaa näkyä pikkuhiljaa myös mökkeilyyn liittyvässä veneilykulttuurissa. Nuorempi sukupolvi arvostaa mökkeilyä, johon kuuluu tasokkaammat palvelut ja vauhdikkaammat menopelit, tietää kokemuksesta Jokinen. Tähän palvelutarpeeseen perustuu myös H-Motorsin tulevaisuuden menestysresepti.

H-Motorsin liiketoiminta on myynnissä kokonaisuudessaan tai pakettia voidaan myös räätälöidä kysyjän kiinnostuksen mukaan. Yrittäjän itsensä lisäksi H-Motors työllistää yhden henkilön. Sesonkiaikana on työelämää harjoittelemassa ollut opiskelijoita myös Salpauksen auto- ja koneasentajalinjoilta.

Jos yritystoiminnalle löytyy jatkaja lähialueilta, on hyötynä toiminnassa aluetuntemus. Toisaalta alueen monipuoliset asumisenmahdollisuudet toivottavat maaseutuasumisesta kiinnostuneet uudet asukkaat, paluumuuttajat ja yrittäjät tervetulleeksi alueelle.

H-Motorsin palveluihin kuuluvat pienkoneiden huolto ja myynti sekä veneiden ja perämoottoreiden huolto ja talvisäilytys.

Yrittäjyys keino vastata mökkikunnilla palvelutarpeeseen

Yrittäjyys on mökkeilykunnissa elintärkeää palveluiden saatavuuden kannalta. Myös Sysmän kunnalla on tahtotila pitää asukkaille ja mökkiläisille laadukkaat palvelut yllä.

Maaseutukunnat eroavat kaupunkiseudun yrittäjäympäristöstä vaikkapa asiakaspohjan ja erilaisen yritysrakenteen ansiosta. Pienyrittäjyys korostuu pienten reunakuntien alueella. Mökkikuntien palvelutarpeessa näkyy vahvasti sesonkiluonteisuus. Liiketoiminnassa pitäisi pystyä myös varautumaan hiljaisempiin talven kuukausiin kehittämällä koko ajan jotain uutta talvikauden taittamiseen, kertoo Jokinen.

Hannu Jokinen valittiin 2015 vuoden yrittäjäksi Sysmässä. Siitä hetkestä lähtien Jokinen on toiminut myös yrittäjäyhdistyksen hallituksessa. Jokisen mukaan myös Sysmässä pohditaan kovasti keinoja, millä yrittäjiä saataisiin aktivoitua laajemmin toimintaan mukaan ja tuettua palveluiden saatavuus alueella.

– Pienille toimijoille maakunnalliset yrittäjäpalvelut tuntuvat joskus kaukaisilta tarjoten ajoittain vähän vastauksia maaseutukuntien toimijoiden tarpeeseen, pohtii Jokinen. Myöskään Sysmän kunnassa ei ole elinkeinoasiamiestä yrittäjien palvelutarpeisiin vastaamaan ja yritystoiminnan kehittämiseen paikallisesti.    -Toisaalta olen itsekin osallistunut Päijät-Hämeen yrittäjien sukupolvenvaihdos-, rahoitus- ja verotusinfoihin, joista sain hyvin yleistä tietoa aiheisiin liittyen, kertoo Jokinen.

– Yrittäjyyttä tarvitaan alueella myös jatkossa. Saataisiinko pienten kuntien alueellisella yhteistyöllä esimerkiksi yrittäjyyttä tukevia koulutuksia ja info -tilaisuuksia tänne alueelle toteutettavaksi, pohtii yhteistyön tulevaisuuden mahdollisuuksista Hannu Jokinen.

Jos kiinnostuit, ota rohkeasti yhteyttä Hannu Jokiseen.
Yhteystiedot: 0400 499 155 tai h@motors.inet.fi

Teksti ja kuvat:
Anne Lahikainen-Aho
Pienten kuntien elinvoimaa -hanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *