Pienten kuntien akatemian loppuraportti on valmistunut
Julkaistu
Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena oli reunakuntien työssäkäyntialueen elinvoiman edistäminen uudenlaisten koulutus- ja yhteistyömallien avulla. Sysmän kunnan hallinnoimaa Pienten kuntien akatemia ESR -hanketta rahoittivat Hämeen Ely (75 %) ja mukana olevat kunnat (25 %).
”Reunakuntien työllisyysalueen Nelinvoimaa yhteistyötä” on edistetty kolmen ESR hankkeen voimin vuodesta 2018 lähtien. Mukana olivat Hartola ja Sysmä Päijät-Hämeestä, Joutsa Keski-Suomesta ja Mäntyharjun Pertunmaa Etelä-Savosta.

Uudenlaisia koulutusmalleja rakennettiin
– Yrittäjyyteen, maatalousalan lomittajapulaan, luontomatkailua tukeviin palveluihin, kesällä kasvavaan kampaamopalveluiden kysyntään, metsäalan työvoimapulaan, ravintola- ja matkailualan kesäsesonkiin, työnhakijoiden ja yrittäjien digitaitojen vahvistamiseen ja työnhakutaitoihin.
– Lisäksi toteutettiin paikallisia Työ- ja elinvoimatoreja työnantajien ja työntekijöiden kohtaamiseen, sekä oppilaitosten, kuntien ja alueellisten työllisyys- ja elinvoimapalveluiden näkyväksi tekemiseen. Yrittäjien verkostoitumista vahvistettiin myös Pop up- tapahtumilla.
– Myös monipaikkaisten kiinnostusta alueen elinvoimatyöhön selvitettiin.
Hankkeen toimenpiteillä onnistuttiin
– Lisäämään ymmärrystä reuna-alueen työnantajien ja työnhakijoiden erilaisista koulutus- ja palvelutarpeista, sekä erilaisista toimintatavoista kuntien ja alueiden välillä.
– Madaltamaan koulutuspalveluiden saatavuutta alueella osin paikallisilla toteutuksilla. Oppilaitoksilla on hyvin ketteryyttä vastata tarpeeseen, tuoda koulutuksia myös alueelle ja järjestää niitä paikallisesti, etänä ja molempien yhdistelmänä.
– Vahvistamaan yrittäjyyttä ja itsensä työllistymistä koulutuksien, lisääntyvän yhteistyön ja verkostoitumisen avulla ylialueellisesti.
– Lisäämään alueen työnantajien työmahdollisuuksien ja yrittäjien näkyvyyttä sekä yhteistyötä.
– Kasvattamaan luottamusta eri toimijoiden välillä ja synnyttämään toimijaverkostoja.
Hankkeen ohjausryhmän ja alueen toimijoiden mielestä hankkeessa syntyneet toimintatavat ja mallit on koettu arvokkaaksi pienten kuntien elinvoimatyössä ja osa niistä on jalkautunut toimijoille vakiintuneiksi toimintamalleiksi.
Aihioita jatkotoimenpiteisiin
– Pienten kuntien yhteisten työnantajapoolien rakentamista, sekä alueellisen koulutusyhteistyön paikallista koordinointia, jalkatyötä ja markkinointia.
– Yrittäjyyden edistämiseen uusia toimintamalleja; erityisesti palveluyrittäjyyteen, hyvinvointi- ja hoivapalveluihin, matkailuun, maa- ja metsätalouteen, uusiutuviin energiamuotoihin ja kierrätykseen.
– Konkreettisia keinoja ja tahtotilaa paluumuuttajien saamiseksi alueelle. Toimintamalleja vapaa-ajanasukkaiden hyödyntämiseen kuntien elinvoimatyössä ja erityisesti uusia malleja nuorten sitouttamiseen kotikuntaansa toisen asteen koulutuksessa.
Pienten kuntien akatemia -hankkeen loppuraportti kokonaisuudessaan tästä.
Lisätietoja hankkeesta www.nelinvoimaa.fi
Teksti: Anne Lahikainen-Aho, projektipäällikkö, Pienten kuntien akatemia -hanke

