YRITTÄJÄTARINA: Pienissä kunnissa yrittäjyys koostuu monesta palasesta, case Pasi Joronen

Julkaistu

Pasi Jorosella on kohta 40 vuotta vierähtänyt Hartolassa alueen asukkaita ja kesäasukkaita palvellessa. Intoa yrittäjyyteen riittää edelleen.

TIE HARTOLAAN

Pasi Jorosen juuret löytyvät Parikkalasta, josta matka suuntautui Savonlinnan kautta baarimestariharjoittelupaikka mielessä Hartolaan vuonna 1988.

– Kun ensimmäistä kertaa tultiin helmikuun hämärissä Hartolaan, ajettiin kylän läpi ja ihmeteltiin mistä keskusta oikein alkaa. Kylän reunalla käännyttiin takaisin ja terveyskeskukselta päin tultaessa vasemmalta nähtiin matala tumma rakennus, jossa luki Marttala. Sopivan tuntuinen harjoittelupaikka oli löytynyt ja asunto saman talon päädystä. Sille tielle jäin Hartolaan, Pasi toteaa.

Työt palkallisena jatkuivat seuraavat 16 vuotta Tainiovirran krouvissa, Perintöprinsessassa ja Kulkurissa. Kokemusta karttui monipuolisesti ravintola-alalta ja myös alue ihmisineen tuli tutuksi.

”Sopivan tuntuinen harjoittelupaikka oli löytynyt ja asunto saman talon päädystä. Sille tielle jäin Hartolaan.”

YRITTÄJYYS KÄYNNISTYI TALOTEHTAAN RUOKALASTA

Vuonna 2004 Finnforest perusti talotehtaan Hartolaan ja haki yrittäjää vetämään ruokalan toimintaa. Pasi kiinnostui ja talotehtaan ruokalassa vierähtivätkin seuraavat 14 vuotta yrittäjänä. Tuotantolaitoksen toimijat vaihtuivat ja vuonna 2018 uuden toimijan aloittaessa sopimus päättyi. Samalla päättyi toviksi myös yrittäjyys. Tämän jälkeen Pasi nähtiin vieraalla töissä keittiömestarina Vääksyn Tallukassa ja hetken aikaa häärimässä myös Kardemumman keittiössä ja salissa Hartolassa.

Keväällä 2020 tuli aika kaivaa oma yritys pöytälaatikosta jälleen esiin, kun yhteistyöstä Hartolan Golfin kanssa saatiin sovittua. Yrityksen toiminta käynnistyi maaliskuun lopulla koronaepidemiasta johtuen jopa ajateltua aiemmin, koska alueella tarvittiin kotiin vietäviä ruoka- ja kauppakassipalveluita.

Henkilöstöravintolat Pasi Joronen Ky:n toiminta koostuu tällä hetkellä neljästä palasesta: buffetlounastarjoilusta Hartolan Golfissa, ateriapalveluista kotiin kuljetettuna Hartolan taajama-alueella, catering palveluista juhlaan ja arkeen, sekä kauppakassipalveluista.

Yritystoiminta työllistää täysipäiväisesti Pasin itsensä lisäksi myös vaimon. Tiimiä täydensi kesän alussa Salpauksessa ravintola-alaa opiskeleva hartolalaislähtöinen nuori, joka pääsi harjoittelujaksolla opettelemaan alaa käytännössä. Työssäoppimisjakso oli hyvä kokemus molemmin puolin.

Pasi Jorosen yritys sijaitsee Hartolan golfin tiloissa. Työpisteeltä avautuu upeat näkymät suoraan kentälle.

MUKANA YRITTÄJÄYHDISTYKSEN TOIMINNASSA

Pasi on ollut pitkään Hartolan yrittäjien toiminnassa mukana ja viimeiset vuodet myös puheenjohtajana.

-Puheenjohtajan osalta pitäisi olla vapaaehtoistyölle enemmän aikaa, jota ei vaan tahdo löytyä. Itselle yrittäjyys on eräänlaista hulluutta ja intohimoa. Yhdistystoimintaan ei yksinkertaisesti tahdo löytyä sellaista paloa mitä itse yrittämiseen löytyy, kertoilee Pasi.

Hartolan paikallisyhdistyksessä pitkään aktiivisena toimineet jäsenet ovat alkaneet hiljalleen luopua yritystoiminnastaan ja yrittäjäyhdistykseen toimintaan on vaikea saada uutta verta. Kiertoa ja lisää aktiivisuutta saadaan toivottavasti yhdistyksen sääntömuutoksella, jonka avulla hallitusjäsenten toimintakaudet rajataan kolmeen kaksivuotiskauteen.  

HARTOLAN PITOVOIMA

– Työpaikka aikoinaan vaikutti suuresti siihen, että jäätiin Hartolaan. Seutu on myös kaunista.

– Hartolassa viihdytään myös keskeisen sijainnin vuoksi, täältä on hyvät kulkuyhteydet suuntaan jos toiseen. Hartolasta on erityisen helppo lähteä keskuskaupunkeihin hakemaan välillä laajempia palveluita, sekä vastinetta tyhjyydelle ja hiljaisuudelle.

– Jos jotain tänne toivoisin, niin väkeä lisää. Paljon enemmän ihmisisä kaipaisin, toteaa Pasi.

TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ VALOSALTA

– Kun jaksaa heilutella riittävästi käsiään ja jalkojaan ja muistaa käyttää välillä vähän myös päätään, näyttää yrittäjyys valoisalta myös jatkossa, filosofoi Pasi tulevaisuudestaan. Toiveena on, että jossain vaiheessa pystyisi palkkaamaan myös apuvoimia. Palkkaaminen on mahdollista heti, kun vaan tilanteeseen sopiva ja luotettava tekijä ilmaantuu kuvioon mukaan.

TEKSTI ja KUVAT:
Anne Lahikainen-Aho / Pienten kuntien elinvoimaa -hanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *