Pienen kunnan yrittäjä Henry Laitinen: ”Yritän pitää omalta osaltani paikkakuntaa elinvoimaisena”

Julkaistu

Henry Laitinen työllistää itsensä lisäksi kolme työntekijää. Talvella yritys huolehtii myös teiden kunnossapidosta Leivonmäki -Toivakka -akselilla.

Maanrakennus-, kuljetus- ja koneurakointipalveluita sekä rengasliike Haapahallia pyörittävän yrityksen yrittäjä Henry Laitinen peräänkuuluttaa yrittäjyydessä elämänasennetta.

– Yrittäjä itse valitsee, miten asennoituu yrittäjyyteen. Sellainen ajatusmaailma ei sovi tähän muottiin, missä työnteko koetaan pelkästään rasittavana ja vain työn ulkopuolinen aika on hyvää aikaa. Jos työtä ei muuta kuin rahan takia tee, niin kyllä sitä vähän aikaa jaksaa, mutta ei se hyvinvointia tue, Henry sanoo.

Henrylle iloa työhön tuovat asiakaspalautteet, työn monipuolisuus ja kokemus siitä, että hänen työllään on merkitystä. Ja sen saa tehdä sillä laadulla, minkä kokee itse hyväksi.

– Kyllä jaksamista tukee se, että saa tehdä mielekästä, monipuolista ja mielenkiintoista työtä. Ja yrittäjänä saa panostaa työn laatuun: kun itse tekee, se on kokonaan omissa käsissä. Parasta on, kun näkee oman työn jäljen tuottavan iloa ja merkitsevän jollekin muullekin jotakin, Henry sanoo.

”Parasta on, kun näkee oman työn jäljen tuottavan iloa ja merkitsevän jollekin muullekin jotakin.”

YRITYS AJAN HERMOILLA

– Yritykseltä tuli pyyntö 2009, missä olin ollut töissä aikaisemmin, että lähtisinkö perustamaan kuljetusliiketoimintaa harjoittavan yrityksen. Vähän sattumankauppaakin, että on tullut tilaisuuksia eteen, kuvailee Leivonmäeltä kotoisin oleva Henry yrittäjäksi ryhtymistään.

Henry on tehnyt investointeja yritykseen, mutta tällä hetkellä yrityksen laajentaminen ei ole suunnitelmissa, enemmänkin nykyisen toiminnan vakauttaminen.

– Yrityksen koko on hyvä näin. En tiedä, tarvitseeko tästä välttämättä suurentaa ja onko alueellista mahdollisuuttakaan.

– Maarakentamispuolen kehittämiseen on satsattu eniten ja olisikin hyvä, jos pystyisi keskittymään vain siihen. Tällä hetkellä ei ihan tilauskanta ja työmaat riitä, Henry kertoo.

Henry osti maarakennustoiminnan eläköityneeltä yrittäjältä.

– Yritys oli hyvin ajan hermoilla, mitä oli helppo jatkaa. Olen toki tehnyt uudistuksiakin. Tietotekniikka on esimerkiksi tullut päivittäiseen työntekoon työntekijöillekin, Henry kertoo.

Nykyisin omat www-sivut ja somettaminen ovat yrittäjän markkinointityökaluja, mikä vaatii oman panostuksensa, mutta on eittämättä tätä päivää.

– Nettisivuista on hyötyä. Aika moni on saanut sitä kautta tiedon tai syventänyt tietoaan yrityksestä. Ulkopaikkakuntalaiset eivät välttämättä tunne näitä alueita, eikä heille ehkä tule paikallislehteä.

– Puskaradio on tietysti hyvä, ”kuulin kaverilta”, mutta ei sen varaan pelkästään voi markkinointia jättää. Videoita voisi tehdä vielä, mutta työnmäärä tuntuu liian suurelta. Mielellään ulkoistaisin sen jollekin, joka sen hyvin osaisi tehdä, Henry vinkkaa.

Henry pyrkii olemaan yritystoiminnassaan ajan hermoilla – On yrittäjästä itsestään kiinni käykö koulutuksissa ja kysyy neuvoa, Henry sanoo.

Luontoarvojen vaaliminen on Henrylle yritystoiminnassakin yksi tärkeä arvo, mikä myötäilee niin ikään ajan hermoilla olemista. Henry on koulutukseltaan agrologi (erikoistuminen bioenergiaan) ja lisäksi takana on pari vuotta tradenomiopintoja.

–  Agrologi -koulutuksesta sai opastusta tälle alalle itsessään, ja molemmista on saanut tosi hyvää yrittäjäkoulutusta. Opinnot ovat olleet hyödyllisiä ja avartaneet katsetta yrittäjyyteen, Henry summaa koulutusten antia.

Lisäksi Henry on Suomen yrittäjien jäsen, minkä kautta hän on osallistunut koulutuksiin, tutustunut yrityksiä koskevaan lakitoimintaan ja saanut yrityskummin.

– Yrityskummit ovat pitkään yrittäjänä toimineita, kokeneita ja menestyneitä yrittäjiä, jotka sparraavat niillä osa-alueilla, joilla yrittäjä haluaa. Kyllä siitä hyötyä on ollut. Sitä kautta sai varmuutta tekemiseen, Henry sanoo.

PIENESSÄ KUNNASSA YRITTÄJYYDEN MERKITYS KOROSTUU

Joutsa on noin 4500 asukkaan reunuskunta, johon kuuluu myös pohjoisempana sijaitseva Leivonmäki.

Kysymys, miksi yritys on olemassa vetää miehen hetkeksi hiljaiseksi, kunnes vastaus löytyy.

– Yritän pitää omalta osaltani paikkakuntaa elinvoimaisena, Henry tiivistää.

Palvelut ovat Joutsastakin karanneet pitkälti kasvukeskuksiin, mikä on pienen kunnan elinvoiman kannalta ikävämpi juttu.

– Huonona puolena pienessä kunnassa yrittämisessä näen erityisesti sen, kun muut palvelut ja peruspalvelut ovat aikojen saatossa kadonneet ja vähentyneet tältä alueelta. Alueen elinvoima häviää sitä myötä ja sehän vie jokaiselta yrittäjältä potentiaalista asiakaskuntaa, mikä syö liiketoimintaa, Henry summaa.

Lisäksi maakuntarajojen ylittäminen on haaste, minkä historian havinan toisaalta ymmärtää, toisaalta voisivat kai asenteet nopeamminkin avartua.

– Maakunnanrajat ovat pikkuinen hidaste… Ehkä on vieläkin vähän sitä vanhaa ajattelutapaa ja vanhat meiningit vaikuttamassa, etteivät kunnat tee yhteistyötä, eikä yrityksiä juurikaan käytetä maakuntarajojen ylitse, Henry kertoo.

Osaavan työvoiman saatavuuskaan ei ole pienessä kunnassa itsestäänselvyys. Mestari-kisälli -malli olisi varteenotettava vaihtoehto rekrytoida uusia työntekijöitä eläköityvien tilalle.

– Työntekijöissä on eläkeikää lähestyviä ja uusien yhtä osaavien ja hyvien tekijöiden saaminen on haaste. Kaikista helpoin tapa perehdyttää uusia työntekijöitä toimintaan, olisi rinnalla oppiminen, Henry pohtii.

Mutta kuten sanottu, asenne ratkaisee, eikä Henry suostu synkistelemään.

– Tämä vuosi on toisaalta näyttänyt sen, että tällainen pieni paikkakunta voi olla tosi mielenkiintoinen. Jos kesälomamatkaa ei tehdäkään ulkomaille, vaan vaikka kansallispuistoon voidaan sitä kautta ryhtyä tutkailemaan, että mitäs muuta täällä paikkakunnalla on ja tapahtuu, Henry viittaa koronaan.

KUNNALTA JA YHTEISTYÖVERKOSTOISTA TUKEA YRITTÄJYYTEEN

Pienissä kunnissa yrittäjien tukeminen on tärkeätä elinvoimaisuuden näkökulmasta tarkasteltuna. Joutsassa yrittäjät voivat hakea yritysseteliä, millä kehitetään joutsalaisten pk-yritysten toimintaa ja palveluja.

– Hain yritysseteliä ja sitä myönnettiin. Yrityssetelin käytin rengasliikkeen tienvarsimainontaan, Henry kertoo.

Henry antaa kiitosta myös Joutsan elinkeinokoordinaattorille Petri Kaitamäelle.

– Joutsan elinkeinokoordinaattori on sellainen henkilö, johon ottaa mielellään yhteyttä ja kannattaakin ottaa, että kyllä sieltä hyviä neuvoja saa. Ja hyvin järjestävät nettipalavereita meille yrittäjille kunnan johdon kanssa. Vaikkei siellä olisi kuin yksi yrittäjä, niin se voi olla hyvin tärkeä tapaaminen hänelle, Henry kiittelee.

Lisäksi Henry ylistää yrittäjäverkoston yhteistyötä paikkakunnalla.

– Yhteistyöverkosto yrittäjien kesken on tosi hyvä täällä. Pienelläkin paikkakunnalla on saman alan tai rinnakkaisten alojen toisia tukevia yrittäjiä. Jos jotain ei pysty tai kannata itse tehdä, niin voi soittaa kaverille ja pyytää tekemään sekä kysyä apuja, neuvoja tai tietoja, Henry kehuu.

Teksti ja kuvat:
Kaisa Karlsson
Pienten kuntien elinvoimaa

Kommentit (3 kpl)

  1. Mahtavan positiivinen nuori yrittäjä. 🙏Arvostaa omaa tekemistään ja tykkää tehdä työtä yrittäjänä 👍👍

  2. Olen tutustunut yritykseen ja yrittäjään asiakkaana, kuntalaisena ja itsekin yrittäjänä.
    Loistava asenne, hyväntuulisuus ja ammattitaito samassa porukassa. Suosittelen lömpimästi.

  3. Taitaa se niin olla, että positiivisuus kantaa! Oli ilo viedä viestiä Henryn yrittäjäasenteesta. Positiivisuushan ei tarkoita sitä, että kieltäisi epäoikeudenmukaisuuden tai pakenisi ikäviä asioita. Mutta omalla ajattelulla voi kehittää omaa arkeaan. Kuten Henry toteaa: Yrittäjä itse valitsee, miten asennoituu yrittäjyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *