YRITTÄJÄTARINA: Postinjakelun muutokset haja-asutusalueella sysäsi yrittäjyyteen, case Pasi Salmikunnas

Julkaistu

Pasi ryhtyi yrittäjäksi postin ulkoistaessa haja-asutusalueet

Se oli yheksäntoista sataa yheksäkytviis (1995) Pasi Salmikunnas venyttää numeroita tarkoituksellisesti kertoessaan, milloin astui postin palvelukseen. Nuorimies oli saanut tuolloin juuri ajokortin, kun lähti pitkään postissa työskennelleen isänsä jalanjäljille.

-Perjantaina täytin 18 ja maanantaina alkoi työt. Reputin vielä kirjalliset, oli juhannus ja iski pieni paniikki.

Pasi työskenteli postissa useita vuosia, kunnes se ei näyttäytynyt enää työpaikkana, missä Pasi halusi olla ja irtisanoutui vakituisesta työstään. Työttömyysjakso kesti 10 kk, jolloin postista huudeltiin perään.

-Posti alkoi ulkoistamaan haja-asutusalueita ja kysyttiin, alkaisinko tekemään heille aliurakointina postin jakelua ja tarjosivat yrittäjäkurssia. Kävin sen verkkokurssina ja hain starttirahaa.

Pasi aloitti yrittäjänä 2016 (PMS kunnas Ky). Työnkuvaan kuuluu nykyisin postin lajittelu Heinolassa ja sen jakaminen Pertunmaalla (Ruorasmäki, Hartosenpää, Pertunmaan postinumero ja Lihavanpää), missä avovaimo, Tiia Lahti, auttaa. Sivussa hoituvat Essoten paketit kunnan sisällä, mainosjakelu Pertunmaan yrittäjille, kuljetus- sekä pakettipalvelut.

Pasi kertoo postipalveluiden kysynnästä korona-aikana
Pakettien määrä on korona-aikaan ollut verrattavissa jouluaikaan. Jos joku tässä on voittanut, niin posti, Pasi sanoo.

TULEVAISUUDENTOIVEENA JAKELUALUEEN LAAJENEMINEN

Yrittäjyydestä Pasi toteaa:

– Niin, jos elää siinä fantasiassa, että yrittäjä on vapaaherra. Oikeastihan se tarkoittaa, että on verottajan orja ja jatkaa

– Tietysti, jos pitää siitä, ettei ole kolmeen vuoteen lomaa, niin mikä ettei, lopettaen puheenvuoronsa

-Sanoisin yrittäjyyttä harkitseville, että eti vaan palkkatyötä. Kyllä se on parempi.

Kun sarkasmin jättää sikseen, tulee selväksi, että Pasi viihtyy yrittäjänä. Tulevaisuuden toiveisiin kuuluu jakelualueen laajeneminen siten, että myös Mansikkamäki ja Kuortti tulisivat yrityksen piiriin. Tämä tarkoittaisi lisätyövoiman hankkimista. Tarkoituksena oli ottaa jo kesäksi lisäapuja, mutta korona sotki sen suhteen suunnitelmia. Palveluiden laajeneminen postipalveluiden lisäksi voi jossakin vaiheessa myös tulla kyseeseen tai sitten ei.

-Posti on kuitenkin se prioriteetti, toteaa Pasi.

KUNNAN KANSSA HYVÄ YHTEISTYÖ

Pasi kiittelee kuntaa hyvästä yhteistyöstä ja pienen kunnan ketteryys toiminnan suhteen miellyttää Pasia. Toimitusajat ovat nopeita ja joustavia pienessä yrityksessä. Mainoslehdet heitetään kyytiin, vaikka juhannusyönä yhdessä tutun toimittajan kanssa.

– Jos mä satun olemaan kalassa ja kunnan tuttu mainosten tekijä soittaa, niin sanon vaan, että siellä on autonovet auki, heitä sinne vaan. Ja kun juhannukseksi piti jakaa 1500 mainoslehteä ja ne tulivat painosta viime tipassa, niin yöllä niitä yhdessä pakattiin autoon ja saatiin juhannukseksi perille.

Vaikka Pasi välillä rämpiikin postia jakaessaan vyötäröä myöden lumihangessa, työmoraali on kova ja tokihan se tietää tyytyväisiä asiakkaita.

-Postihomma on mulle pyhä asia. Kyllä mä tykkään tästä. Kun työt on tehty, niin työt on tehty. Ja kun tekee työt hyvin ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, niin se riittää.

TEKSTI JA KUVAT

Kaisa Karlsson/Pienten kuntien elinvoimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *