Monialayrittäjyys kantaa pienillä paikkakunnilla Salmela Oy:n tavoin

Julkaistu

Salmela Oy on Hartolassa toimiva ajoneuvojen yleiskorjaamo, tarvike- ja varaosamyymälä.  

Kokonaisuutta täydentää pienimuotoinen rautakauppatavaramyynti ja erillinen rengasmyymälä, joka toimii myös rengashotellina.

Lisäksi yritys hoitaa Hartolan Posti- ja Matkahuolto -palvelut.

Rauni Salmela Oy on perustettu vuonna 1965 ja nykyiselle yrittäjälle Jouko Viljarannalle se siirtyi vuonna 2000.

– Tulin töihin Salmelaan 1995 ja viisi vuotta myöhemmin tuli mahdollisuus ryhtyä vetäjäksi yritykseen. Tartuin tilaisuuteen, olinhan tehnyt autohuoltoa ja -korjausta koko elämäni ajan, toteaa Jouko.

– Alussa henkilökuntaa oli vaimoni ja minun lisäksi kaksi ulkopuolista.

– Nykyisin Salmela työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi neljä muuta henkilöä, joista kaksi myymälässä ja kaksi korjaamon puolella.

Salmela Oy haluaa edelleen kehittyä ja hakee joukkoihinsa lisävahvistusta. Jatkosuunnitelmat ja toiminnan suunta riippuu lopullisesti siitä, millaisia työntekijöitä saamme yritykseen, toteaa Jouko Viljaranta.

Salmela Oy:n toimintaa täydentävät Hartolan Postin- ja Matkahuollon palvelut.

Vuosi 2020 jää mieleen

Postin ja matkahuollon toiminta on muutamassa vuodessa saatu sulautettua osaksi Salmela Oy:n toimintaa. Tiloja remontoitiin, että saatiin pakettipalveluille lisää tilaa. Varsinkin joulusesonki täytti varastotilat taas äärimmilleen.

Myös henkilöstöltä on vaadittu asennetta moniosaamiseen. Nyt hommat sujuvat toistaan täydentäen. Henkilökunta myymälässä taitaa posti- ja matkahuoltopalvelut, sekä myös varaosamyynnin.

Kevät 2020 oli koronan takia vaikea. Kesää kohti mentäessä alkoi ovi jälleen käydä, osin posti- ja matkahuoltopalveluiden ansiosta. Piristys oli suurempi henkisesti kuin taloudellisesti, mutta kokonaisuuden kannalta tärkeää.

Koronavuoteen sijoittui myös Salmela Oy:n valinta vuoden yritykseksi Hartolassa 2020. Valinta yllätti, joskin päätökseen vaikutti varmasti se, että otimme hoitaaksemme posti- ja matkahuoltopalvelut, toteaa Jouko Viljaranta.  

Monialayrittäjyys ja yhteistyö kylän muiden yrittäjien kanssa

Viljarannan mielestä pienellä paikkakunnalla monialayrittäjyys on usein ainut mahdollisuus toimia kannattavasti myös ympärivuotisesti.

-Täytyy löytää liiketoimintaa täydentävää muuta toimintaa, rasittamatta liikaa itse päätoimintaa, tiivistää Jouko.

-Myös kunnan sisällä yritysten välinen yhteistyö on välttämätöntä, naapurikuntia unohtamatta.

Tulevaisuus on työtä täynnä

Jouko Viljaranta toteaa olevansa sellainen, ettei vaan osaa olla tekemättä mitään. Työ yrittäjänä on vienyt seitsemän päivää viikossa yli kaksikymmentä vuotta.

– Joutenolo ei kuulu luonteeni laatuun.

– Jos voisi tulevana kesänä olla päivän – kaksi viikosta kesämökillä, jossa kahdenkymmenen vuoden työt ovat tekemättä. Myös pintaremontti seitsemän vuotta sitten muutettuun taloon odottaa tekijäänsä, joten työtä kyllä riittäisi myös vapaa-ajalle, tiedostaa Jouko.

– Paljon on nyt kiinni siitä, millaista työvoimaa saamme yritykseen.

Salmela Oy:n valinta vuoden 2020 Hartolan yritykseksi tuli Jouko Viljarannalle yllätyksenä

Salmela Oy:n haetaan osaavaa henkilöstöä

–  Haemme myymälään ammattitaitoista varaosamyyjää, joka niin halutessaan voisi ottaa vastuuta myös myymälähoitajan tehtävistä, kertoo Jouko.

– Lisäksi haemme autonasentajaa, sekä kausityöntekijää rengashuoltoon.

Historialla on sanottu olevan taipumus toistaa itseään. Jos niin kävisi ja Jouko Viljarannan itsensä tavoin vaikkapa uusista työntekijöistä alkaisi kasvaa jatkaja Salmela Oy:lle.

Omasta perhepiiristä jatkajaa ei yritykselle ole tulossa. Molemmat yrittäjäperheen lapset ovat löytäneet omat polkunsa ihan muilta aloilta eripuolelta Suomea, kertoo tyttäriensä edesottamuksista isä ylpeänä.

Jos kiinnostuit, lue lisää työpaikoista tästä.

Voit olla myös suoraan yhteydessä Joko Viljarantaan, 0400-510513 tai jouko.viljaranta@raunisalmela.fi

Teksti ja kuvat:
Anne Lahikainen-Aho
Pienten kuntien elinvoimaa -hanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *