Maaseutunuoret tulevaisuuden tekijöinä: Topi Toivonen

Julkaistu

ProTopin Topi Toivonen tarjoaa monipuolisesti kiinteistöjen huolto- ja apupalveluita.

– Olen koko pienen elämäni ajan näitä hommia tehnyt isän kanssa ja mummolassa oppinut käyttämään eri laitteita. Minkä takia en niitä taitoja, mitä mulla jo on, hyödyntäisi missään? Näinhän voin hoitaa itselleni töitä, kertoo vuonna 2019 Kiinteistöjen huolto- ja apupalvelut ProTopin perustanut Topi Toivonen, 19 v.

Lähinnä Pertunmaalla toimivan ProTopin toimenkuvaan kuuluvat mm. renkaan vaihdot, pienet nikkaroinnit, lumenluonnit, metsän raivaus, trimmeröinti, puun kaadot, lumen auraus traktorilla, polttopuiden teko sekä mönkijätyöt.

– Olen vähän niin kuin mökkitalkkari. Mitä nyt ikinä osaa pyytää. Sanon sitten osaanko vai enkö voi valitettavasti auttaa, Topi sanoo.

Asiakkaita on riittänyt ilman suurempia markkinointiponnisteluja. Sesonkiaika ajoittuu huhtikuusta-syyskuuhun.

– Oikeastaan sesonkiaika on se, kun nurmikko kasvaa, silloin on kaikenlaisia hommia. Kesällä käyn joka viikko tietyissä paikoissa leikkaamassa nurmikon. Ja sitten on satunnaisia keikkoja. Syksyllä ja keväällä on enemmän raivaushommia ja käyn sahailemassa. Rengassesongit ovat sitten erikseen, Topi kertoo.

”Olen aika sosiaalinen tyyppi ja koen, että tulen ihmisten kanssa toimeen. Ei ole ollut ongelmia asiakkaiden kanssa, vaikka onhan niitä ihmisiä kaikenlaisia.”

Sysäyksiä yrittäjyyteen

Monesti puhutaan yrittäjyyden perimisestä ja Topiltakin löytyy yrittäjiä perhepiiristä.

– En tiedä onko yrittäjyys perintönä tullut. Ehkä se sinällään auttaa, että tulee sellaisia erilaisia perspektiivejä siihen asiaan. Jos vertaa, että tuttuja ja perhe olisi vain palkkatöissä, niin ei ehkä osaisi ajatella yrittäjyyttä, Topi pohtii.

Maaseutu tarjoaa erityislaatuisen toimintaympäristön ja mahdollisuuden yrittäjyydelle. Topilla on ollut mahdollisuus harjoitella erilaisia töitä pihapiirissä ja häntä on niissä opastettu pienestä pitäen.

– Iso kiitos perheelle, että on pystytty mahdollistamaan tällainen. Ei kaikki alakouluikäiset sahaile moottorisahalla tai vaihda renkaita. Ei ole edes mahdollisuutta opetella, Topi kertoo.

Myös yritysidea nousi perhepiirissä.

– Perhepiirissä puhuttiin, että ihmisillä ei ole hirveästi mökkitalkkaripalveluita täälläpäin. Ajateltiin, että olisi hyvä, jos olisi joku, joka tulisi vain jeesaamaan eri asioissa. Tai jos ei halua lähteä vaihdattamaan renkaita, voisi renkaat tulla vaihtamaan paikan päälle, Topi kertoo yrityksen taustoista.

ProTop on 4H-yritys. Pertunmaan 4H -yhdistyksen  toimintaperiaate on olla mukana talkoissa kasvattamassa pertunmaalaisista nuorista aktiivisia, vastuullisia ja yritteliäitä nuoria ja aikuisia.

– Pertunmaalla nuorten yrittäjien tilanne on tosi hyvä. Täällä 4H -yrittäjiä on paljon suhteessa väkilukuun, Topi kertoo.

Paikallisiin yrittäjiin tutustuminen on yksi keino tutustuttaa yrittämiseen. Topilla yritysidea lähti kytemään 8–9 luokalla.

– 4H:n toiminnanjohtaja Mervi Honkanen, muutamat yrittäjät ja 4H-yrittäjät kävivät koululla puhumassa. Kyllä tietoa sitä kautta tuli, Topi sanoo.

Topi arvelee kuitenkin yrityksen perustamiseen liitettävän helposti ajatuksen, että se on vaikeaa kaikkine papereineen tai ettei osata mieltää itseä yrittäjäksi. Niin oli aluksi Topillakin. 4H auttaa nuoria 4H- yrittäjiä yrityksen perustamisessa.

– Alkuun saattaa kauhistuttaa paperihommat, mutta just siinä kohtaa 4H tulee kivasti mukaan. Pertunmaan 4H:n toiminnanjohtaja Mervi Honkanen on ollut tosi iso apu siinä. Hän on selvittänyt kanssani esimerkiksi kaikki kotitalousvähennykset ja Y-tunnusasiat, Topi antaa tunnustusta.

”Viime kesänä töitä oli vähän liikaakin, kun olin palkkatöissä ja luin ylioppilaskirjoituksiinkin samalla. Siinä oli pienen ihmisen jaksaminen koetuksella.”

4H ja lähipiiri nuoren yrittäjän tukena

4H näkyy yrityksen nimessä, mutta Topi vakuuttaa toiminnan olevan kuitenkin omaehtoista yrittämistä. Sen sijaan nuori hyötyy 4H:n kautta yrittäjäksi lähtemisestä.

– 4H:n kautta saa vakuutukset huokeammalla ja yksi 4H-yrittäjän hyviä puolia on, että ei tarvitse ottaa alvia huomioon. Voi pikkaisen kilpailla hinnan kanssa. 24 prosenttiakin on kuitenkin aika paljon laittaa lisää sinne tuntihintaan, Topi sanoo.

Työtarjouksiakin saattaa 4H:n kautta tulla.

– Jos 4H:lle soittaa joku, että olisiko tekijää tällaiselle hommalle, niin Mervi saattaa soittaa ja delegoida sen eteenpäin.

Perheellä ja läheisillä on tärkeä rooli nuoren yrittäjän tukemisessa ja auttamisessa.

– Vanhemmat ovat suurena apuna. Äiti auttaa esimerkiksi veroasioissa ja antaa mielipiteitä työmaista. Isällä on käytännönkokemusta ihan tolkuttomasti, niin hän osaa sanoa, miten jokin asia kannattaisi tehdä. Ja on isovanhemmatkin auttamassa. Tyttöystävä auttaa henkisellä puolella ja kaverien kanssa pystyy puhumaan asioista, Topi summaa.

Luitko jo jutun 4H:n pakopelityrittäjistä?

https://vimeo.com/572061820
”Yllättävää on ollut se, mitä kaikkea töitä ihmiset haluavat tarjota. Ja yhden viikon aikana saattaa tulla kymmenen asiakasta.”

Topi kannustaa yrittämään ”ihan pienestäkin voi aloittaa”

Topi listaa yrittämisen hyvät puolet:

  • Saa rahaa
  • Saa kokemusta monelta eri kantilta, kuten asiakassuhteista.
  • Työstä, mitä teet, oppii koko ajan lisää. Se on jatkuvaa itsensä kehittämistä.
  • Saa myös onnistumisen tunteita ja tulee hyvä fiilis, jos saa jonkun hankalan homman menemään nappiin tai edes suurin piirtein nappiin.
  • Virheistä oppii yhtä lailla. Kyllä mullekin on niitä virheitä tullut ja sätin sitten niistä itseäni minkä sätin.
  • Työnhaussa voi olla aika iso plussa, että on toiminut yrittäjänä. Se kertoo paljon ihmisenä susta. Miten asioita ajattelet. Jos pystyt lähtemään yrittämään ja tekemään itsellesi töitä.

Kannustaisin ja suosittelisin, että koittakaa ehdottomasti, jos yritysidea löytyy ja on motivaatiota yrittää!

Topista kannustaa kokeilemaan yrittäjyyttä matalalla kynnyksellä.

– Jos on itsellä jonkinlainen idea, mitä voisi alkaa tekemään, niin on hyvä lähteä vaan jostakin liikkeelle. Ihan pienestäkin.Eihän kukaan voi olla seppä heti syntyessään. Kannustaisin ja suosittelisin, että koittakaa ehdottomasti, jos yritysidea löytyy ja on motivaatiota yrittää!

Sopimuspalokuntatoiminta ja nuori yrittäjyys antavat hyvät eväät maailmalle

Topi on mukana myös palokuntatoiminnassa. ”Ihmisten auttaminen on ollut mulle se, mitä haluan tehdä. Olen ollut aina mielestäni inhimillinen ja koitan auttaa, jos jollain on paha olla. Ehkä se on jossain luonteenpiirteessä”, Topi pohtii.

Työnhaussa nuorena yrittäjänä toimiminen, mutta myös pitkäjänteinen harrastaminen ovat hyvä osoitus työnhakijan kyvystä sitoutua ja toimia vastuullisissa tehtävissä. Topi on ollut mukana 9-vuotiaasta palokuntatoiminnassa.

– Osittain on ainakin vaikuttanut se, että iskä on ollut melkein 30 vuotta palokunta- ja ensivastetoiminnassa mukana. Olen aina katsonut sivusta sitä, minkälaista se on: kuullut puhelimen pirinän ja nähnyt, kun toinen lähtee keikalle. On tullut sellainen olo, että mäkin haluun. Iskä on ehkä ollut mulle semmoinen sankarihahmo aina. Monellakin tapaa, Topi kertoo.

Iskä on ehkä ollut mulle semmoinen sankarihahmo aina. Monellakin tapaa.

Henkilökohtaiset sammutussopimukset kirjoitetaan Etelä-Savon pelastuslaitoksen kanssa.

– Toimitaan sopimuspalokuntana. Sen jälkeen, kun tekee 16-vuotiaana sopimuksen laitoksen kanssa, saa palkkaa treeneistä ja huoltotöistä, kuten auton siivoamisesta. Keikoistakin saa palkkaa, mutta vasta 18-vuotiaana pääsee ”tosi” keikoille, Topi kertoo.

”Olen aina ollut itsenäinen, periksiantamaton, itsekriittinen ja yritän parhaani, tavoittelen aina vähän pidemmälle”, Topi sanoo.

Sopimuspalokunnassa toimiminen tukee yrittäjyyttä

Yhtymäkohtia yrittäjyydessä ja palokuntatoiminnassa löytyy yllättävänkin paljon. Tarvitaan tiimityötaitoja sekä itsenäistä työotetta.

– Sekä yrittäminen, että palokuntatoiminta ovat itsenäistä hommaa. Sun pitää luottaa itseesi ja tietää oma taitotaso, mitä voit tehdä. Täytyy osata sanoa, jos ei kykene tai ole varma osaako, Topi kertoo.

– Pitää tulla toimeen muiden kanssa ja toimia tiukassa tilanteessa toisen kanssa. Ja tietty samat arvotkin peilautuvat. Pitää olla luotettava, rehellinen ja ahkera. Olen aina ollut itsenäinen, periksiantamaton, itsekriittinen ja yritän parhaani, tavoittelen aina vähän pidemmälle. Nämäkin piirteet ovat olleet ehkä hyviä molemmissa hommissa, Topi pohtii.

Jatkosuunnitelmat

– Nyt on lukio loppu ja 3.1. lähden armeijaan. Suunnittelin, että olen siellä vuoden. Vahva epäilys on, että sen jälkeen haen pelastusopistoon, mutta en tiedä, mitä intti tuo tullessaan.

Yrittäjyys on kuitenkin yhtenä uravaihtoehtona sekin, ainakin sivutoimisena.

– Musta tuntuu, että tuun kyllä jatkossakin yrittämään. En kyllä tiedä missä päin ja mitä yritän. Jos pääsisin pelastusopistoon ja palomieheksi, niin siellä on aina yhtä vuorokauden työvuoroa kohden kolme vapaata, niin siinä voisi olla aikaa duunailla. Kyllä mä jotain tulen tekee, mutta en vielä tiedä mitä, Topi kertoo suunnitelmistaan.

Teksti:
Kaisa Karlsson
Kuvat:
Topi Toivonen/Kaisa Karlsson

Kun koulu loppuu -sivustolta löydät infoa mm. yrittäjyydestä, eri aloista ja opiskeluvaihtoehdoista, vinkkejä kesätyönhakuun ja testejä (esimerkiksi yrittäjyystesti)

Lue myös suositukset nuorten yrittäjyyteen innostamisesta ”Yrittäjyys maaseudun nuorten uravaihtoehtona

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *