Lähihoitajakoulutuksen kuulumisia
Julkaistu
Syyskuun alusta opiskelijat ovat siirtyneet Koulutuskeskus Salpaukseen Gradiasta.
– Hurjan motivoitunutta ja taitavaa tämä porukka! Ryhmässä syntyy keskustelua ja tulee tunne, että olemme yhteisen asian äärellä.
Näin positiivisin miettein Salpauksen lehtori Sari Kotonen kertoo Lähellä lähihoitajakoulutuksen kuulumisia.
Haastattelupäivänä 28.9. menossa on Salpauksen osalta kuudes lähipäivä. Tai oikeastaan tällä kertaa etälähipäivä. Opiskelijat kokoontuivat nimittäin poikkeuksellisesti Teamsin äärelle Salpauksen 25-vuotissyntymäpäivien vuoksi. Lähipäivät ovat kuitenkin ne, mitkä ovat opiskelun sokeri ja suola.
– Meillä on aina kauhean hauskaa.
– Toisten opiskelijoiden kanssa on mukava päästä jakamaan kokemuksia kasvotusten.
Sari pitää pienillä paikkakunnilla opettamista piristävänä ja on mielissään siitä, että opetusaikataulu sopi hänen aikatauluunsa.
– Mä tykkään olla lähellä kuntia, ettei kaikkien tarvitse tehdä tätä matkaa Lahteen.
Opiskelijoille kohdistetussa kyselyssä tuli esille opiskelijoiden hakeutuneen koulutukseen nimenomaan siksi, että opiskelu tapahtuu lähellä. Sari ymmärtää toisaalta myös opiskelijoiden tietynlaisen yksinäisyyden kokemuksen ja lähipäivien tärkeyden.
– Tällaiset ryhmät ovat aika yksinäisiä ryhmiä, kun ei kuule toisten ryhmien kuulumisia oppilaitoksessa. Oppiminenhan on aika usein sitä, että ahdistaa. Myös Lahdessa opiskelevilla.
Opiskelijat valmistuvat tiukassa aikataulussa ikääntyvien hoitotyöhön
Opiskelijat ovat suuntautuneet ikääntyvien hoivapalveluihin. Nyt opinnoissa on menossa Ikääntyvien osallisuuden edistäminen. Opiskelutahti on ollut tiivis ja ensimmäiset lähihoitajat koulutuksesta valmistunevat näillä näkymin jo keväällä, viimeisetkin vuoden päästä.
Opiskelun päämääränä on luonnollisesti antaa eväitä käytännöntyöhön ja oppeja pääseekin testaamaan heti työssäoppimisessa, mihin koulutus painottuu.
– Ergonomian kurssi oli mieleenpainuva ja koen sen tärkeäksi. Olen päässyt opastamaan työssäoppimispaikallani muitakin ergonomisissa työtavoissa, kertoo yksi opiskelijoista.
Työssäoppimisen kannalta pidettiin mielekkäänä sitä, että on päässyt kulkemaan erilaisten työntekijöiden matkassa.
– Saa nähdä erilaisia toimintatapoja, joista voi poimia itselleen sopivimpia.
Sari kehui ryhmässä olevan poikkeuksellisen paljon keskustelua. Tällä kertaa opiskelijoita puhuttivat yhteiskunnallisessakin keskustelussa paljon esillä olleet vanhusten yksinäisyys sekä hoivan kohdistaminen oikea aikaisesti. Niin ikään koskettamisen merkitys, kuntouttava työote käytännössä ja resurssit nostettiin esille.
– Lähellä olemiseen tulisi panostaa enemmänkin.
– Onko kotihoito tarkoituksenmukaista vain sen takia, että se on edullisempaa? Opiskelijat pohtivat.
Tärkeitä avauksia ja pohdintoja, joihin liittyy niin yksilötason, yhteiskunnan kuin hoivakulttuurinkin ulottuvuuksia. Hankkeen puolesta kiitämme opiskelijoita, joiden ansiosta Nelinvoimaa-alueella usea vanhustyönyksikkö on saamassa kaipaamaansa osaavaa työvoimaa. Joten kiitos, että lähditte rohkeasti uuteen koulutusmalliin mukaan!