Kesätöitä tarjolla viime kesää enemmän

Julkaistu

Anni Laitinen iloitsee saamastaan kesätyömahdollisuudesta Hartolan golfilla.

Kesätöitä tarjolla viime kesää enemmän, myös Hartola golf tarjoaa monelle työmahdollisuuden

Moni nuori pääsee työnsyrjään kiinni edellistä kesää paremmin. Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupista käy ilmi, että lähes neljäosa pienistä tai keskisuurista yrityksistä tarjoaa tänä kesänä kesätyötä, kun viime kesänä jäätiin runsaasti alle 20 prosenttiin.

Jo pelkkä työnhaku ja lyhytkin työjakso on aina merkityksellinen kokemus nuorelle

Moni nuori hakee työtä aralla mielellä. Nuorelle merkityksellistä on jo pelkästään työpaikan hakeminen. Millainen kokemus työnhausta jää nuoren mieleen, voi vaikuttaa jopa koko elämään.

Vaikka työtä ei olisikaan tarjota, kannattaa työnantajan kiireistä huolimatta huomioida työnhakija ja pyrkiä aina vastaamaan hakijalle iästä riippumatta.  

Palkka on nuorelle totta kai tärkeä, mutta keskeinen kesätyön tehtävä on nuoren itsetunnon vahvistaminen. Moni nuorista tietää työelämästä aika vähän. Nuoria pitäisi muistaa tukea, ohjata, kannustaa ja antaa aisallisesti palautetta.

Nuorilla on myös paljon annettavaa yrityksen toiminnalle. Nuoren ”tuoretta näkökulmaa” toiminnasta kannattaa kuunnella, se voi olla arvoa arvaamatonta.

Joka tapauksessa palkkaus on aina investointi tulevaan. Nuori voi olla yrityksesi tuleva työvoima, jossain vaiheessa paluumuuttaja kotiseudulle tai vaikkapa yrityksesi jatkaja tulevaisuudessa.

Golf tuo Hartolaan asukkaita, matkailijoita ja myös työtä monille.

Hartola golf tarjoaa työmahdollisuuksia myös monelle nuorelle

Sen lisäksi, että golf on tuonut runsaasti Hartolaan vakituisia ja vapaa-ajan asukkaita sekä matkailijoita, Hartolan golf myös työllistää. Sesonkiaikaan palkattuina erilaisilla työsuhteilla on noin 15 henkilöä.

Golfkauden pituus määräytyy sään mukaan ja siksi myös työjaksojen pituus vaihtelee vuosittain.

– Tänä vuonna pääsimme aloittamaan 5.4. ja kausi lopetellaan yleensä marraskuun alussa, kertoo Hartola Golfin toimitusjohtaja Tera Heinonen.

– Kentän hoitoon on jo muodostunut perusryhmä, joka palkataan kauden ajaksi. Myös muutama uusi koulutetaan kenttähommiin tänäkin kesänä.

– Klubityöskentely on asiakaspalvelutyötä ja niihin töihin saamme aina myös alan opiskelijoita. He ovat meillä kauden ja jatkavat sen jälkeen matkaansa, kertoo Tera.

– Lisäksi tiloissamme on vuokralla yrittäjä Pasi Joronen, joka tarjoilee lounasta asiakkaillemme. Lounaspöytä on avoin myös kaikille muille kävijöille golfkauden aikana klo 10-16.

Tera Heinosen mukaan kentänhoitotyöt alkavat jo aamuvarhaisella.

Työllistämisessä projektit ja nuorten kesätyöpassi apuna

– Tänä kesänä olemme palkanneet myös kuusi hartolalaista nuorta kesätyöpassilla, kertoo Tera Heinonen.

– Nuorten työllistäminen kesätyöpassilla on tosi hyvä juttu. ”Kesäpassinuorilla” ei teetätetä varsinaista asiakaspalvelutyötä, vaan he tekevät järjestelyjä, siistimistä ja kaikkea mahdollista päästen tutustumaan työntekoon ja yrityksemme arkeen. Passilla olleet nuoret tulevat usein uudelleen ja työllistyvät varsinaisiin työtehtäviin seuraavina kesinä, kertoo Tera.

Golf ottaa vuosittain mielellään myös työnteosta kiinnostuneita työkokeiluun ja palkkatukityöhön. Odotukset täyttyvät, kun hakijan asenne on kohdillaan ja hakijalla on halu oppia tehtäviä ja tehdä työtä.

– Olen työhönottotilanteessa painottanut, että kentänhoitotehtävissä täytyy olla aamuvirkku. Hoitotyöt alkavat aamukuudelta ja fyysistä voimaakin jossain määrin tarvitaan.  

– Työllistämisessä hyvänä apuna on nykyään some, jonka avulla tieto avoimista paikoista leviää nopeasti. Lisäksi apuna ovat olleet alueella toimivat työllisyyttä edistävät projektit, jotka osaavat paikallisesti auttaa sopivan henkilön hakemisessa ja tukityöllistämiseen liittyvässä byrokratiassa, kertoo työllistämiskokemuksiaan Tera Heinonen. 

Kesätyöpassilainen Anni Laitinen iloitsee työkokemuksesta golfilla

– Viime kesänä en ollut töissä. Jollain tavalla ei vaan ollut riittävästi uskallusta kysyä töitä ajoissa. Jäin ilman kesätyötä ja se vähän harmitti silloin, kertoo seitsemäntoistavuotias Anni Laitinen.

– Kaveri oli täällä golfilla töissä. Kokemukset työstä kuulostivat kivalta ja halusin myös tänne töihin.

Viime kesästä viisastuneena Anni laittoi työhakemuksen sähköpostilla Tera Heinoselle jo joulukuussa. Sähköposti tuotti tulosta ja kolmen viikon työkokemus ajoittuu nyt kesäkuulle.

– Työpäivät alkava seitsemältä aamulla ja kestää kahteen asti iltapäivällä. Siivoilen ja siistin tiloja, imuroin ja moppaan. Tykkään, kun saan itsenäisesti työskennellä, kertoo muutaman päivän työkokemuksen jälkeen Anni.

– Olen saanut esimieheltäni Suvilta selkeät ohjeet ja perehdytyksen työhön. Työkaverit ja kaikki ihmiset täällä ovat kivoja.   

– Tuntuu tosi hyvältä, että on työpaikka edes osaksi kesää. Saan tästä työstä kokemusta ja itseluottamusta tulevaan, iloitsee Anni.

Anni Laitinen iloitsee saamastaan kesätyömahdollisuudesta Hartolan golfilla.

Yhteisöllisyys ja monimuotoinen luonto Hartolan vahvuudet

Joutsan lukiossa opiskelevan Annin lempiaineita ovat äidinkieli, matematiikka ja fysiikka. Vaikka Hartola tuntuu kodilta nyt, toiveena on, että lukion jälkeen tie vien opiskelemaan muualle. 

– Pienen paikkakunnan hyviä puolia on yhteisöllisyys, joka muodostuu siitä, että tuntee hyvin lähes kaikki nuoret täällä, kertoo Anni.

– Itselle tärkeää asia on, että saa asua monimuotoisen luonnon ympäröimänä. Tykkään kovasti luonnosta ja maalla asumisesta.

– Sitten jossain vaiheessa yli kolmekymppisenä omakotitalo järven rannassa voisi tuoda minut myös takaisin Hartolaan, näkee mahdollisena Anni Laitinen.

Teksti ja kuvat:
Anne Lahikainen-Aho
Pienten kuntien elinvoimaa -hanke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *