Etätyön pioneeri Hillevi Päällysaho muutti 15 vuoden mökkeilyn jälkeen Hartolaan ja näkee valtavasti potentiaalia: ”Monipaikkaisilla asukkailla on osaamista kehittää pikkukuntien elinvoimaa, mutta halutaanko apua kysyä?

Julkaistu

Hillevi Päällysaho on kotiutunut Tainiovirran maisemiin.

Yrittäjä Hillevi Päällysaho on ihminen, joita kaikissa Nelinvoimaa-kunnissa tarvitaan, mikäli kunnat haluavat monipaikkaisista asukkaistaan lisää elinvoimaa.

Sana ”mökkiläinen” kuvaa Hillevi Päällysahoa huonosti. Sellainen Päällysaho ei ole ainakaan perinteisessä merkityksessä koskaan ollut. Päällysaho rakensi puolisonsa kanssa Hartolaan vapaa-ajan asunnon 2005 ja on siitä saakka viettänyt pikkukunnassa enemmän aikaa kuin kotona Helsingissä.
Monipaikkainen asukas kuvaakin Päällysahoa ja puoliso Ilpo Kankkusta paremmin. Vapaa-ajan asunto rakennettiin heti ympärivuotiseksi ja muutettiin juridisesti vakituiseen käyttöön 2008.
– Olen yli 18 vuotta tehnyt etätöitä Hartolassa. Lähdimme usein kaupungista viimeistään torstaina ja palasimme Helsinkiin maanantaina, joten elämä on jakaantunut vuosia tasaisesti molempien paikkakuntien välillä, Päällysaho kertoo.

Lappajärveltä jokimaisemiin Hartolaan

On ihme, miten Pohjanmaan Lappajärvellä kasvanut Päällysaho päätyi pääkaupunkiseudulla kuluneiden vuosikymmenten jälkeen Hartolaan.
Ilpo Kankkunen on kotoisin Etelä-Savon Ristiinasta, joten sukuyhteyksiä päijäthämäläiseen pikkukuntaan ei ollut kummallakaan.
Hartola sijoittui kartalla sopivasti – ei liian kauas Helsingistä ja molempien kotipaikkakuntien väliin.
Ensimmäinen vierailu tulevalla loma-asuntomessualueella Tainionvirran rannoilla ei vakuuttanut.
– Alue oli silloin ihan pöpelikköä, suorastaan limainen lutakko. Jokin siinä jokimaisemassa jäi silti mieleen, Päällysaho muistelee.

Ensimmäinen vierailu tulevalla loma-asuntomessualueella ei vakuuttanut, mutta nyt Hillevi Päällysaho nauttii alueen vehreydestä.

Tonttikaupat tehtiin messujen jälkeen, jolloin alue näytti jo toisenlaiselta. Uudella asuinalueella naapurustoon oli helppo tutustua.
Vaikka pienten paikkakuntien elämänmeno ja hieman ”nurkkakuntainen” lähestymistapa asioihin olivat nuoruudesta tuttuja, paikkakunnalle juurtuminen otti aikaa.
– Hartolalaiset ovat aivan ihania ja luotettavia, kun ystäväksi asti pääsee, mutta ei se muualta tulevalle ihan mutkatonta ole, Päällysaho muotoilee.

Etätyötä pitää hyödyntää enemmän

Hillevi Päällysaho on tehnyt työuransa digitalisoinnin ja automatisoinnin asiantuntijana pääasiassa vakuutusyhtiöissä.
– Jos yrityksen asiointipalveluun ei olla tyytyväisiä, suunnittelen palveluprosessin uudelleen yrityksen henkilökunnan kanssa. Lopputuloksesta hyötyvät sekä yritys että yrityksen asiakkaat, Päällysaho yksinkertaistaa.
Kehittäminen ja uudistaminen ovat Päällysahon intohimo, joka näkyy kaikilla elämänalueilla.
Hartolassa kehittämisideat oli kuitenkin pidettävä pitkään omassa päässä.
– Pitää olla varovainen siinä, mitä ehdottaa. Mielestäni uudelle paikkakunnalle ei pidä tulla mellastamaan. Ideoita pitää ja saa olla kaikilla. Hyviä ideoita viedään yhdessä eteenpäin ja huonot ammutaan alas. Sillä ei pitäisi olla väliä, kuka idean on keksinyt, Päällysaho näkee.

On turhauttavaa nähdä, miten pienet kunnat eivät hyödynnä etätyön mahdollisuuksia.

Hillevi Päällysaho

Etätyön mahdollisuudet pienille kunnille ovat yksi Päällysahon lempiaiheista.
Kun on itse etätyön pioneeri ja tietää, miten hyvin asiantuntijatyötä voi tehdä mistä vain, on turhauttavaa nähdä, miten pienet kunnat eivät hyödynnä etätyön mahdollisuuksia.
– Suomessa on valtava määrä esimerkiksi kovapalkkaisia it-alan ammattilaisia, jotka voivat tehdä työtään mistä sijainnista tahansa. Kun korona iski, miksi ei panostettu näihin ihmisiin?
– Erityisesti etätyötä tekeviä vapaa-ajan asukkaita olisi silloin pitänyt ja pitäisi edelleen houkutella tänne vakituisiksi asukkaiksi kaikilla keinoilla!

Kesäkuun vihreydessä jokimaisemat ovat parhaimmillaan.

Monipaikkaisia asukkaita pitää kysyä mukaan

Myös yrittäjyyden edistämisessä on pikkukunnissa tekemistä. Päällysaho huokaa syvään ja aloittaa:
– Joka kunnassa pitää olla elinkeinoasiamies tai elinkeinotoimintaa edistävä henkilö. Yrittäjyyden edistäminen ei saa olla vain kiinteistöjen vuokraamista. Jokainen kunnan uusi yritys on noteerattava, vaikka kyse ei olisikaan miljoonabisneksestä, Päällysaho luettelee.
Pariskunta pyörittää tällä hetkellä kolmenlaista liiketoimintaa, jotka toimivat yhteisessä liiketilassa Hartolan Keskustiellä.
Väinönpoika tarjoaa kalevalaista jäsenkorjausta, Reload Oy liiketoimintakonsultointia ja Halkoo digitalisointipalveluita pienille ja keskisuurille yrityksille.

Hillevi Päällysaho toimii viidettä vuotta yrittäjänä. Liiketila on Hartolan Keskustiellä.

Monipaikkaiset asukkaat ja heidän asemansa pikkukunnissa ovat kolmas asia, josta Päällysaho puhuu mielellään.
Päällysaho tuntee paljon Hartolan monipaikkaisia asukkaita, koska oli sellainen itsekin 15 vuotta.
– Potentiaali on huima. Meillä on pelkästään Hartolassa mökkiläisinä yritysjohtajia, professoreita ja lukuisten alojen asiantuntijoita, muista lähikunnista puhumattakaan.

Monipaikkaiset asukkaat eivät välttämättä halua tyrkyttää itseään kenellekään. Ihmiset pitää niin sanotusti hakea kotoa tai tarkemmin sanottuna mökiltä.

Hillevi Päällysaho

Päällysahon mukaan ongelma on ollut, ettei kukaan kysy, onko monipaikkaisilla asukkailla halua tai aikaa auttaa omaa mökkikuntaansa eteenpäin.
– Osaamista on käytettävissä valtava määrä ja intoakin monella, mutta eivät monipaikkaiset asukkaat välttämättä halua tyrkyttää itseään kenellekään. Ihmiset pitää niin sanotusti hakea kotoa tai tarkemmin sanottuna mökiltä, Päällysaho korostaa.
Monipaikkaisille asukkaille kohdennetusta Nelinvoimaa-kyselystä Päällysaho on enemmän kuin innoissaan.
– Ihan huippujuttu!

Hillevi Päällysaho käy uimassa kotinsa lähellä Tainiovirran vesissä läpi vuoden.

Hartola on nyt koti

Hillevi Päällysaho ei enää voi kyselyyn itse vastata. Helsingin asunnosta luovuttiin viime vuonna, jolloin pariskunnasta tuli virallisesti hartolalaisia. Työt vievät edelleen silloin tällöin Helsinkiin, mutta silloin majoitutaan hotelliin, nautitaan samalla reissulla kaupunkilomasta ja tavataan ystäviä.
Ja vajaan 200 kilometrin päässä Helsingissä voi käydä päiväreissullakin, jos on pakko.
– En ole kaivannut muuta paitsi hyvää rautakauppaa! Paikallisia palveluita löytyy hyvin, verkkokaupat toimivat täälläkin ja Lahteen ehtii tarvittaessa yhtä nopeasti kuin Helsingissä kaupungin toiselle laidalle.

Monipaikkaiseen elämään verrattuna on rauhoittavaa, ettei enää tarvitse miettiä lähtöä ja paluuta.

Hillevi Päällysaho

Oma paikka yhteisössä on löytynyt. Hillevi Päällysaho on mukana oman asuinalueensa toiminnassa sekä kuuluu nykyisin Hartolan yrittäjien ja Hartola Golfin hallitukseen.
– Moni asia on täällä arjessa todella hyvin, mutta sitä ei osata tuoda esille. Muualta tulleena sen huomaa ehkä eri tavalla.
Koti on nyt vakiintunut Hartolaan.
– Monipaikkaiseen elämään verrattuna on rauhoittavaa, ettei enää tarvitse miettiä lähtöä ja paluuta.

Teksti ja kuvat: Tanja Rihu