Yritysten omistajanvaihdokset pienten kuntien kohtalon kysymyksiä lähivuosina

Julkaistu

Suuri osa maaseutukuntien mikroyrityksistä olisi yrittäjän iän perusteella omistajanvaihdoksen edessä. Jos jatkajaa ei löydy perhe- tai lähipiiristä, yhä useammin yritystoiminnan lopettaminen jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Asialla on merkittävä vaikutus reuna-alueilla palveluiden saatavuuteen ja elinvoimaisuuteen myös kunnissa, jotka elävät ns. kesästä.

Valmistautuminen omistajanvaihdokseen tulisi aloittaa mieluummin aikaisin kuin liian myöhään. Keskimääräisesti vaihdos ottaa kokonaisuudessaan aikaa myös isommilla paikkakunnilla noin viisi vuotta.

Suurimmat kulmakivet ovat oikeanlaisen ostajan löytäminen ja yrityksen arvon määrittäminen. Näihin molempiin on paljon saatavilla myös maksutonta asiantuntija-apua useilta maakunnallisilta ja valtakunnallisilta toimijoilta.

Uuden omistajan löytämisen ensimmäinen askel puheeksi ottaminen

Pienten kuntien akatemia -hankkeen ylläpitämä Nelinvoimaa.fi palvelu tarjoaa paikallisen palvelun yrittäjyyden edistämiseen, sekä myös työntekijän ja työnantajan kohtaamiseen.

Jos pohdit omistajanvaihdosta ja haluat kertoa siitä oikeanlaisen ostajan löytääksesi, ole meihin rohkeasti yhteydessä. Laaditaan yhdessä ilmoitus ja laitetaan yrittäjyyden pallo pyörimään.

Pienten kuntien akatemia -hanke
Anne Lahikainen-Aho, anne.lahikainen-aho@sysma.fi, 044-7134595
Minna Kekkonen, minna.kekkonen@sysma.fi, 044-7134598
www.nelinvoimaa.fi