Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan koronan aikana jatkuu – toimi näin

Julkaistu

Yrittäjät ovat voineet saada väliaikaisesti työmarkkinatukea, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt koronaviruspandemian takia. Säännöksen voimassaoloa jatketaan 31.3.2021 asti.

Jotta voit yrittäjänä saada työmarkkinatukea myös ensi vuonna ja työnhakusi on nyt voimassa 31.12.2020 saakka, sinun tulee jatkaa työnhakua. Työnhaun jatkaminen onnistuu ensisijaisesti Oma asiointi -palvelusssa.

Mikäli työnhakusi ei ole voimassa, voit ilmoittautua työnhakijaksi myös, jos tilanteesi on muuttunut niin, että päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt koronaviruspandemian takia

Ohjeita työnhaun jatkamiseen/työnhaun käynnistämiseen yrittäjille

Mikäli työnhakusi TE-palveluissa on voimassa, toimi näin

Mikäli yritystoiminnan työmäärä on vähentynyt tai loppunut tilapäisesti koronasta johtuen tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähentynyt tai loppunut tilapäisesti koronasta johtuen niin, että siitä saatava tulo on jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohden alle 1 089,67 euroa kuukaudessa, niin tee työnhaun muutosilmoitus Oma asiointi-palvelussa

Kirjaudu palveluun henkilöasiakkaana, älä yrityksenä tai y-tunnuksella. Huomioi seuraavat asiat käyttäessäsi palvelua:

 • Ilmoita työnhaun muutoksesta: Jään työttömäksi, päivämäärä 1.1.2021 alkaen
 • Mikäli haet etuutta 31.3.2021 asti, valitse ”ei muutosta seuraavan 3 kk kuluessa”.
 • Työsuhteet ja yritystoiminta: mikäli palvelun tiedoissa ei ole nykyisen yrityksen tietoja, merkitse ne ja laita päättymispäiväksi 31.12.2020, vaikka yritystoiminta edelleen jatkuu
 • Yritystoiminta: ”ei ole yritystoimintaa, jota ei ole aiemmin ilmoitettu TE-toimistoon”
 • Opinnot: ”Ei ole opintoja”
 • Valitse ”haen kokoaikatyötä”, vaikka tilanteesi on tilapäinen. Tämä kirjaus on tärkeä, jotta automaattinen järjestelmä tulkitsee sinut työttömyysturvaan oikeutetuksi ja ohjaudut järjestelmän kautta oikealle asiantuntijalle.
 • Jos järjestelmä ohjaa sinua tekemään palvelutarvearvioon ja sen jälkeen vielä työllistymissuunnitelman, kirjaa myös suunnitelmaan olennainen tilanteestasi: ”Minulla on yritys X, jonka toiminta on keskeytynyt koronan vuoksi. Yritykseni Y-tunnus on…”

Mikäli työnhakusi ei ole voimassa TE-palveluissa, toimi näin

Työnhakijaksi ilmoittautuminen Oma asiointi -palveluun askel askeleelta (pdf)

Ilmoittaudu työnhakijaksi ensisijaisesti sähköisessä Oma asiointi -palvelussa. Oma asiointi on käytössäsi 24/7 ja nopein reitti ilmoittautua työnhakijaksi. Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, kirjaudu palveluun henkilöasiakkaana, älä yrityksenä tai y-tunnuksella. Huomioi seuraavat asiat käyttäessäsi palvelua:

 • Kirjaa itsesi työssäolevaksi. Teemme tietoihisi tarvittavia muutoksia, kun otamme sinuun yhteyttä.
 • Valitse ”haen kokoaikatyötä”, vaikka tilanteesi on tilapäinen. Tämä kirjaus tärkeä, jotta automaattinen järjestelmä tulkitsee sinut työttömyysturvaan oikeutetuksi ja ohjaudut järjestelmän kautta oikealle asiantuntijalle.
 • Kirjoita vapaan sanan kenttiin / lisätietoihin seuraavat tiedot:
  • Yrityksesi nimi
  • ”Yrityksen toiminta on keskeytynyt koronan vuoksi. ”
 • Valitse kohta ”muutos on tiedossa kolmen kuukauden sisällä”. Tarkistamme tilanteesi viimeistään kolmen kuukauden kuluttua.
 • Jos järjestelmä ohjaa sinua tekemään palvelutarvearvioon ja sen jälkeen vielä työllistymissuunnitelman, kirjaa myös suunnitelmaan olennainen tilanteestasi: ”Minulla on yritys X, jonka toiminta on keskeytynyt koronan vuoksi. Yritykseni Y-tunnus on…”

Oma asiointi -palvelu

Muita työnhakijaksi ilmoittautumistapoja, jos et voi käyttää sähköistä Oma asiointi -palvelua