Vieraskynä: Pertunmaalla tehdään digiloikkaa – tuotteet, palvelut ja käyntikohteet viedään digiin, jotta yhä useampi löytää paikalliset yritykset ja yrittäjät

Julkaistu

Visit Pertunmaa on pienen kunnan oma matkailusivusto.

Tikkutollosta tuotteeksi -hankkeessa halutaan turvata elinvoimainen yritystoiminta ja auttaa yrittäjiä kehittämään yritystoimintaa ympärivuotiseksi.

“Niemisen Heikillä kyllä olisi. Annas, kun etsin sen numeron täältä osoitekirjasta. Jaa, en tiedä, taitaa olla vanha numero tämä. Kokeile nyt kuitenkin. Ja jos ei sillä ole, niin kysytään Seijalta. Se on pikkuserkkuni vaimo. Jos se tietäisi jonkun.”

Kyseisen keskustelun jälkeen moni, varsinkin nykysukupolven edustaja, on jo luovuttanut. Tuote tai palvelu pitää olla helposti löydettävissä, myös digitaalisesti, mihin vuorokauden aikaan tahansa. Aina parempi, jos se on myös ostettavissa.
Muun muassa tähän pyritään Pertunmaalla marraskuussa 2022 alkaneessa Tikkutollosta tuotteeksi-hankkeessa, jossa olen projektityöntekijänä.

Pertunmaalla on paljon ainutlaatuisia tuotteita, mutta mistä niitä löytää?

Ideana on olemassa olevien tuotteiden ja palveluiden löydettävyyden parantamisen lisäksi myös uusien tuotteiden ja palveluiden tuotteistaminen, tuotepakettien luominen sekä toimijoiden yhteistyön lisääminen ja verkostoituminen yli toimialojen.
Tuotteistettu, tai edes sanallisesti avattu ja valokuvattu, tuote on helpompi ostaa ja myös myydä. Erityisen tärkeää tuotteistaminen on pienillä paikkakunnilla!

Erityisen tärkeää tuotteistaminen on pienillä paikkakunnilla!

Hannukka Niemi

Sen lisäksi, että tulevaisuudessa Pertunmaan kunnassa toivotaan olevan tarjolla runsaasti palveluita matkailijoille, kausiasukkaille ja kuntalaisille, halutaan myös turvata elinvoimainen yritystoiminta yrittäjille sekä sitä kautta mahdollisuus asua Pertunmaalla.
Monella toimialalla sesongin jatkaminen ympärivuotiseksi auttaa takaamaan yrittäjälle leivän pöytään vuodenajasta riippumatta.

Sovellus paljastaa paikalliset ulkoilureitit

Alkuvuoden aikana kutsuimme koolle kuusi paikallista pienryhmää: majoittajat, käsityöläiset, ruoantuottajat, metsästäjät, kalastajat ja ruoantarjoilijat.
Tapaamisissa verkostoiduttiin ja kehitettiin toimintaa. Mukana oli yrittäjiä, yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä. Ajatuksena oli saada uusia ajatuksia ja rohkaista yrittäjiä tuomaan tuotteitaan näkyviksi.
Ideoita tuli paljon – esimerkiksi nuotioruokailu, kalastusmatkailu, lumikenkäretki, matkailuvaunuparkki, mökkieväät viikonlopuksi -herkkukassi, ruoanlaittokurssi, tilavierailu, sahdin maistelu ja saunaelämys. Kaikki toteuttamiskelpoisia ideoita!

Outdooractive-sovellusta voi käyttää kaikilla älylaitteilla ja tietokoneella.

Kevään kuluessa Pertunmaan kunnan alueella sijaitsevia luontokohteita, nähtävyyksiä ja reittejä on viety digitaaliseen Outdooractive-sovellukseen, josta ne ovat helposti löydettävissä.
Outdooractive on Euroopan laajin ulkoiluportaali, joka on suunnattu erityisesti kaikille retkeilijöille, pyöräilijöille, melojille ja luonnossa liikkumisen ystäville.
Sovellusta voi käyttää kaikilla älylaitteilla ja tietokoneella. Etuna on, että reittejä voi tallentaa valmiiksi, jolloin ne löytyvät offline-tilassakin – samoin kuin navigointi.
Kohteita voi yhä kuka tahansa ilmoittaa google-lomakkeilla, jotka löytyvät Pertunmaan kunnan verkkosivuilta hankkeen alasivulta.

Pertunmaan ulkoilureitit löytyvät nyt digitaalisesta ulkoiluportaalista.

Visit Pertunmaa kokoaa matkailutiedot digiin

Isoin digiloikka liittyy suomalaiselle Johku-alustalle perustettuun Visit Pertunmaa -sivustoon, joka julkaistiin toukokuussa 2023.
Erityisesti matkailijoita ja kausiasukkaita palveleva sivusto kokoaa yhteen paikallisia aktiviteetteja ja palveluita. Visit Pertunmaa tarjoaa muun muassa vinkkejä liikunta- ja luontokohteista, tutustumisen arvoisista paikoista sekä ruoka- ja majoituspalveluista. 

Paikalliset käyntikohteet, kuten Jokipellon tila, on koottu Visit Pertunmaa -sivustolle.

Visit Pertunmaa on pienen kunnan oma matkailusivusto, joka kokoaa nimenomaan tietoa paikallisista palveluista digitaalisesti löydettäväksi.
Tietoja on poimittu sieltä ja täältä. On käytetty suusta suuhun -tietoa, nettiä ja paperisiakin lähteitä. Paikallistuntemus on auttanut tiedonkeruussa. 
Sisällöstä on pyritty tekemään aikaa kestävää, ei niinkään hetkessä olevaa, jotta se ei vanhene liian nopeasti.
Ajankohtaisia tietoja Visit Pertunmaa -sivusto tarjoaa, koska se linkittyy kunnan ylläpitämään, jatkuvasti päivittyvän tapahtumakalenterin kanssa.

Tikkutollosta tuotteeksi aktivoi ihmisiä

Tikkutollosta tuotteeksi: Kestävän maaseutumatkailun kehittämisen paikkaperustainen toimintamalli -hankkeessa on kiteytettynä kyse paikallisten ihmisten aktivoimisesta, palveluiden kartoittamisesta ja kehittämisestä sekä näkyvyydestä ja digitalisaatiosta.
Hanketta hallinnoi Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutti, joka on saanut Lapin ELY-keskukselta avustusta harvaan asuttujen alueiden matkailuhankkeisiin varatusta määrärahasta.

On mahdollista, että samaa aktivoivaa toimintaa voidaan jatkaa myöhemmin muussakin pienessä kunnassa.

Hannukka Niemi

Yhteistyössä osatoteuttajana on Miksei Mikkeli, ja Pertunmaa on hankkeessa pilottikuntana. On siis mahdollista, että samaa, aktivoivaa toimintaa voidaan myöhemmin jatkaa muussakin pienessä kunnassa, kun saadaan ensimmäinen hanke maaliin.
Tikkutollosta tuotteeksi jatkuu syyskuun loppuun 2023, joten toivotan kaikki Pertunmaan ihmiset – paikalliset asukkaat, kesäasukkaat ja turistit – mukaan kehittämistyöhön!
Myös talkoovoimaa esimerkiksi luontokohteiden ja retkeilyreittien kartoittamiseen tarvitaan, joten ole rohkeasti yhteydessä.

Projektipäällikkö Inna Kopoteva ja projektityöntekijä Hannukka Niemi vievät Pertunmaan palveluita digiin.

Teksti ja kuvat: Hannukka Niemi

Pertunmaalla järjestetään tiistaina 30.5 kello 14-16 Kuortinkartanossa kaikille avoin Ota askel yrittäjyyteen -tilaisuus. Ilmoittautua voit yhteydenottolomakkeen kautta. Tervetuloa mukaan!