Vieraskynä: Maallemuuttaneelta taiteilijaparilta uutta kipinää Sysmän seudun kulttuuriin

Julkaistu

Taiteilijapari Mika Venhovaara ja Susan Venhovaara muuttivat Sysmän maaseudulle. Kuva: Anu Ennelin.

Olemme juuri Sysmän maaseudulle muuttanut musiikin ja taiteen parissa työskentelevä pariskunta.
Olemme alkaneet luoda suhteita Päijät-Hämeen suunnalla, sillä meillä on halua tuoda osaamisellamme uutta kipinää koko seutukunnan tapahtumiin ja kulttuuritoimintaan.
Olemme toimineet musiikki- ja teatteritaiteen parissa reilusti yli 20 vuotta.


Susan Venhovaara, entinen Aho, on Sibelius-akatemiasta kansanmusiikin maisteriksi valmistunut musiikkialan ammattilainen.
Susan on toiminut muusikkona, säveltäjänä, sanoittajana ja sovittajana muun muassa Suomen tunnetuimmassa maailmanmusiikkiyhtye Värttinässä vuodesta 1997 sekä Suomea Euroviisuissakin edustaneessa Kuunkuiskaajat-duossa.
Susan on tehnyt jo vuosien ajan monia kotimaisia sekä kansainvälisiä yhteistyöprojekteja. Lisäksi hän on työskennellyt Nukketeatteri Sampossa nukeilla näyttelijänä, muusikkona sekä lauluntekijänä vuosina 1997- 2022.

Susan on toiminut Suomen tunnetuimmassa maailmanmusiikkiyhtye Värttinässä vuodesta 1997.


Mika Venhovaara on toiminut teatterialan ammattilaisena vuodesta 1998. Pääasiallisena työnantajana on ollut Suomen Kansallisteatteri, jossa hän on työskennellyt lähes kaikkien maan johtavien teatterintekijoiden kanssa.
Lisäksi Mika on tehnyt lähemmäs tuhat keikkaa laitetoimittajana, eri artistien freelance-ääniteknikkona, tapahtumien teknisenä toteuttajana ja erilaisten tilojen äänentoistoratkaisujen suunnittelijana.

Olemme molemmat jättäneet teatterikiinnitykset lokakuussa 2022 ja keskitymme nyt Sysmässä oman yrityksen kautta tehtäviin projekteihin.
Myymme ohjelmapalveluita, tuotamme tapahtumia sekä toteutamme tapahtumatekniikkaa ja erilaisia konsertteja.
Meillä on normaalin keikkailun ohella muutamia valmiita paketteja – sopisiko joku näistä juuri teille?

Musiikilliset työpajat erityisryhmille

Musiikillinen työpaja Sysmässä maaliskuussa. Kuva: Tarja Hahl.

Musiikilla on terapeuttinen vaikutus ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.
Kehitysvammaisilla ja muilla erityistä tukea tarvitsevilla henkilöillä on vamma kognitiivisten kykyjen ja oppimisen alueella, ja siihen musiikki vaikuttaa myönteisesti.
Musiikki tasapainottaa verenpainetta, sydämen sykettä, parantaa aineenvaihduntaa ja aivojen verenkiertoa, hillitsee kiputiloja ja vähentää lihasjännitystä.
Musiikkityöpajat ovat erinomainen keino osallistaa erityistä tukea tarvitsevat henkilöt musiikista.

Sysmän kehitysvammaisten tukiyhdistys tilasi meiltä kahtena päivänä toteutettavan musiikillisen rytmityöpajan, joka toteutettiin maaliskuussa 2023 ja niihin osallistui 13 henkilöä.
Sisällöltään työpajat rakentuvat käsikirjoittamiemme tarinoiden ympärille. Tarinat ovat äänimaisemien, musiikin, liikekielen sekä muiden teatterin keinojen kautta luotuja kertomuksia.
Niissä pysähdytään esimerkiksi ilmaisemaan keholla tai askartelemaan yksinkertaisia soittimia, joita osallistujat käyttävät rytmittääkseen musiikillista matkantekoa.

Musiikillisen työpajan riemua Sysmässä maaliskuussa. Kuva: Tarja Hahl.


Luontolava

Luontolavalla – Karoliina Kantelinen & Susan Aho Sysmän Kammiovuorella. Kuva: Paul Besson.
Luontolavan idea yksinkertaisuudessaan on yhdistää puhdas akustinen musiikki, suomalainen luonto sekä kulttuurimaisemat kuvan ja äänen voimalla.
Olemme itse intohimoisia retkeilijöitä ja luonnossa liikkujia. Patikoidessamme meille on herännyt useinkin keskustelua, miten entisajan taiteilijat ammensivat teoksiinsa inspiraatiota luonnosta.

Luontolavalla – Karoliina Kantelinen & Susan Aho Sysmän Kammiovuorella. Kuva: Paul Besson.

Luontolava on mahdollisuus taltioida täysin akustisia musiikkiesityksiä keskellä luontoa. Luontolava palvelee luontokohteiden esittelytarkoituksessa.
Ääneen voi päästä luontoasiantuntijoita, luonnonsuojelijoita tai vaikkapa tarinankertoja, jolla on perimätietona kuultuja legendoja esitellyistä paikoista.
Luontolavalle voi kutsua tuntemattomia lahjakkuuksia tai nimekkäitä artisteja, kun vain artisti istuu imagonsa ja henkilökohtaisen ideologiansa puolesta luontoteemaan.
Olemme toistaiseksi kuvanneet kaksi osaa, toisen Pyhämaalla Selkämeren tyrskyisissä rantamaisemissa ja toisen Keski-Suomen korkeimmalla paikalla Sysmän Kammiovuorella.

Luontolava taipuu myös siihen, että yleisö tuodaan haluttuun luontokohteeseen kuuntelemaan konserttia. Paikka voi olla oikeastaan mikä tahansa, jonne tarvittavat instrumentit sekä tekniikan voi tuoda, ja yleisön on mahdollista tulla.
Luontolava-live voi toimia esimerkiksi vaelluksen tai muun elämyspalvelun osana tai täysin itsenäisenä konserttina.
Olemme luonto-olosuhteissa valtakunnan sähköverkosta riippumattomia, sillä tarvittaessa käytössämme on tehokas akkukäyttöinen invertteri äänentoiston tai muiden sähkölaitteiden tarpeisiin.

Luontolava-livessä – Karoliina Kantelinen & Susan Aho Sipoonkorven Korvenportissa 2021. Kuva: Mika Venhovaara.

Valon helmassa

Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat koetelleet ihmisten henkisiä voimavaroja. Pitkittynyt stressitila, kuormittunut mieli tai keho, ylivirittynyt hermosto ja käsittelemättömät negatiiviset tunteet jättävät jälkensä meihin kaikkiin.
Olemme luoneet täysin uudenlaisen konseptin, jossa yhdistyy meditatiivinen musiikki, hoitavat äänimaljakylvyt, pysähtyminen itsensä äärelle ja mielen harjoitukset.
Valon helmassa mahdollistaa terapeuttiseen musiikkielämykseen sekä antaa samalla mahdollisuuden kuunnella oman mielen ja kehon viestejä lempeän sallivassa ohjauksessa.

Työryhmämme koostuu henkilöistä, joille musiikin ja esittävän taiteen parissa työskentelyn lisäksi henkinen kasvu, mentaalisen suorituskyvyn ja itsensä kehittäminen sekä terveet elämäntavat ovat tärkeitä elämänarvoja. Susanin ja Mikan lisäksi Valon helmassa työryhmään kuuluu Sibelius-akatemiasta musiikin maisteriksi valmistunut Johanna Hytti.
Johanna on myös koulutettu NLP-trainer, ja toimii nykyisin muun muassa yritysten johtajien esiintymis-, karisma- ja vuorovaikutusvalmentajana.

Jos kiinnostuit musiikillista työpajoista, luontolavasta tai meistä, ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!

Valon helmassa – Johanna Hytti & Susan Aho Suomen Luonnon päivänä 2022. Kuva: Mika Venhovaara.

Teksti: Mika Venhovaara ja Susan Venhovaara, entinen Susan Aho

mika.venhovaara@gmail.com 050 561 6221
susan.aho@icloud.com 050 583 9336


Mika Venhovaara ja Susan Venhovaara ovat mukana 31. toukokuuta Päijätsalon retkellä, joka järjestetään Päijänteen kansallispuiston 30-vuotisjuhlien kunniaksi. Lisätietoja Kesäillan retki Päijätsaloon – Sysmä (sysma.fi)