Vieraskynä Luontolähtöiset ohjelmapalvelut -koulutuksessa mukana olleelta Salla Partalalta: Luvan kanssa hiljaa

Julkaistu

Osallistujat ja Salla Läsnäoloja ja luontoääniä -elämyspalvelun retkellä marraskuussa 2024. Kuva: Antti Makkonen.

Sain mahdollisuuden osallistua Nelinvoimaa -hankkeen ja Vierumäen urheiluopiston yhteistyössä luotsaamaan Luontolähtöiset ohjelmapalvelut -koulutukseen, jonka myötä viimeinkin työstin eteenpäin kotitilani elämyspalveluita. Koulutuksen aikarajan raameissa oli pakko pysähtyä sen äärelle, että mitä haluan kehittää ja miksi. Samaan aikaan olin tutustunut laulutaiteilija Katariina Poikelaan sosiaalisessa mediassa. Löysimme toisistamme hengenheimolaisuutta ja inspiroivaa keskustelua syntyi heti. Onnekseni Katariina myös ehdotti tapaamista ja sen seurauksena sulautuivat toisiinsa Katariinan upea Laulumonologi -konsepti ja minun haaveeni ohjata ryhmiä yhteiseen hiljaisuuteen luonnon äärellä.

Koulutuksen aikarajan raameissa oli pakko pysähtyä sen äärelle, että mitä haluan kehittää ja miksi.

Luontolähtöistä toimintaa olen kehittänyt ja ohjannut jo vuosia, mutta nyt pääsen toteuttamaan sitä hieman uudesta näkökulmasta ja itselleni merkityksellisessä luontoympäristössä. Keski-Suomen luonto kaikkinensa on upea sen moni-ilmeisyydessään, mutta minulle tärkeimpiä ovat vanhat perinneympäristöt luonnonlaitumineen ja niiden kerroksellinen monimuotoisuus. On myös aivan eri asia ohjata ympäristössä, jonka tuntee tarkasti kuin ympäristössä, jossa on vain vieraillut muutamia kertoja.

Onnistuimme sulauttamaan taidetta ja luontohyvinvointia uniikiksi kokemukseksi juuri kuten olimme ajatelleet.

Pääsimme testaamaan Katariinan kanssa yhteistä Läsnäoloja ja luontoääniä -elämyspalvelua Leivonmäen kansallispuistossa 11 hengen porukalla viime marraskuussa. Osasin odottaa hyvää palautetta, koska omasta kokemuksesta tiesin miten Katariinan korpimaisen kaunis ja vahva ääni vaikuttavasti sulkee kuulijan elvyttävän luonnon sisään. Olin silti yllättänyt ja iloinen, että palautteissa nousi myös elämykseen sisältyvän ohjatun hiljaisuuden merkitys, se on osa elämyksen ydintä. “On ihanaa olla luvan kanssa hiljaa”, kiteytti yksi osallistuneista. Onnistuimme sulauttamaan taidetta ja luontohyvinvointia uniikiksi kokemukseksi juuri kuten olimme ajatelleet. Tämä vahvisti ajatusta siitä, että yhdessä toteutettu vie asioita aina uudelle tasolle. Sekä koulutus että yhteistyö Katariinan kanssa on tuonut kaivattua reflektointia ja jäsentelyä yritysasioiden edistämiseen.

Lyhyt videopätkä Läsnäoloja ja luontoääniä -elämyspalvelun retkeltä marraskuussa 2024.

Minua inspiroi valtavasti se, että liikumme retkellä taiteen rajapinnoilla. Sen aikana luomme yhdessä jotain totutusta poikkeavaa, joka tapahtuu vain hetkessä ja jonka intensiteettiin vaikuttaa kaikkien oleminen vuorovaikutuksessa niin toisiin kuin luontoon. Tietynlaisella hiljaisuudella on taikavoima luoda syvempää yhteyttä. Emme vain kuuntele ja näe toisia, vaan kuuntelemme ja näemme yhdessä. Kukaan ei riko sitä puheella ja vie tilaa muilta. Se haastaa myös kohtaamaan itsensä ja toiset kehollisemmin. Tässä puhetta täyteen ahdetussa maailmassa olemme unohtaneet paljon kehollisen vuorovaikutuksen voimasta, vaikka se vaikuttaa meihin voimakkaasti kaikissa ihmissuhteissamme. Näen, että hiljaisuuden äärellä saamme rauhan tietoisemmin keskittyä siihen. Aistirikas luonto taas luo turvalliset puitteet laskeutua hiljaisuuteen yhdessä: ei niin vaivaannuta, kun voi keskittää huomionsa vaikka linnun lentoon. Aina ei tarvitse edes ohjata hiljaisuuteen, koska luonto itsessään kutsuu siihen – on jotenkin luonnollista unohtaa sanat metsässä.

Tietynlaisella hiljaisuudella on taikavoima luoda syvempää yhteyttä.

Läsnäoloja ja luontoääniä -retken ohjaavat toimintaterapeutti Salla Partala ja laulutaiteilija Katariina Poikela, jotka luovat yhdessä tilan läsnäololle ja yhdessä jaetulle.

Kirjoittaja: Salla Partala, Kivijärvi Farm

Tutustu täällä:
Läsnäoloja ja luontoääniä -elämyspalvelu
Kivijärvi Farm
Katariina Poikela

Pienten kuntien akatemia -hanke