Vieraskynä: Koronapakolaisena Hartolassa

Julkaistu

Tulimme Hartolaan loma-asuntomessualueelle ensimmäisen kerran kesällä 2004. Silloin messualue oli metsäistä pöpelikköä. Joki oli upea, mutta oli vaikea saada kuvaa alueesta ja tonteista. Asia unohtui vuodeksi. Kun palasimme Hartolaan loma-asuntomessuille kesällä 2005, alue oli raivattu ja olimme valmiita tekemään tonttikaupat. Meillä oli alun perin tarkoitus muuttaa pysyvästi Hartolaan, mutta elämä on vuosien saatossa kuljettanut moneen suuntaan. Asumisluvan taloomme saimme syksyllä 2005.

Olemme tehneet koko ajan paljon etätöitä Hartolassa, mutta käyneet viikoittain Helsingissä.

Tilanne muuttui oleellisesti maaliskuussa 2020. Asiakkaani ilmoittivat, että toimistot on suljettu ja kaikki työt tehdään toistaiseksi etänä.

Aluksi jännitti, miten korona tulee vaikuttamaan työhöni. Päätyöni on kehittää ja automatisoida liiketoimintaprosesseja yhteistyössä asiakkaideni kanssa. Ideointivaihetta on perinteisesti tehty fläppitaulun, tussin ja posti-it -lappujen kanssa. Nyt oli pakko siirtää myös ideointityöpajat verkkoon. Korona ja etätyöskentely ovat lisänneet prosessien kehittämisen ja automatisoinnin tarvetta. Tämä on pitänyt minut täystyöllistettynä myös korona-aikana.

”Siirtyminen pysyvästi Hartolaan tarkoitti elämän rauhoittumista.”

Siirtyminen pysyvästi Hartolaan tarkoitti elämän rauhoittumista. Korona rauhoitti sitä omalta osaltaan. Enemmän vaikutusta oli kuitenkin sillä, että kulkeminen loppui. Ei tarvinnut miettiä, milloin pitää lähteä Helsinkiin. Ei tarvinnut hanskata kahden jääkaapin sisältöä. Ei tarvinnut miettiä, missä mikäkin tavara on. Ei tarvinnut varmistaa, että kaikki työtehtävissä tarvittava on mukana. Ymmärsin vasta koronan myötä, kuinka paljon viikoittainen kulkeminen vie aikaa ja energiaa.

Luonto on tullut konkreettisesti lähelle.

Ehdin seurata kevään tuloa, vaikka töitä olikin paljon. Tutustuimme lähialueen luontokohteisiin. Seurasimme muuttolintujen asettumista pesäpönttöihin, kukkien ja pensaiden kasvun alkamista ja luonnon heräämistä kevääseen ja kesään omalla pihalla. Tuntuu olevan enemmän aikaa kaikelle. Talvella hiihdimme ja seurasimme lintubongareiden kanssa kuningaskalastajaa.

Avantouinti on vaihtunut vesijuoksuun.

Vaikka korona aluksi esti tapaamasta ihmisiä, meille se on kuitenkin tarkoittanut uusi ystäviä ja tuttavia Hartolassa. On ollut mahdollista tavata ihmisiä pienissä porukoissa, golfkenttä on ollut auki ja viime syksynä myös kansalaisopiston toiminta oli vilkasta. Talvella kävin avannossa ja harrastus on jatkunut vesijuoksuna. On ollut aikaa ja energiaa tutustua ihmisiin, kun elämän tahti on rauhallisempi. Tämä on ehkä arvokkain korona-ajan anti.

Mitä koronapakolainen olisi tarvinnut Hartolalta?

Hartolan lounastarjonta on ollut hyvin vaihtelevaa korona-aikana. Ruokapaikkoja on tullut ja mennyt. Etätyöläinen kaipaa lounasruokaa, joka on:

  • terveellistä ja laadukasta
  • helposti tilattavissa kotiin tai nopeasti nautittavissa paikan päällä
  • lisäksi lounaslistan allergeeneineen tulisi löytyä helposti verkosta

Ehkä ruokapaikat olisivat voineet tarjota palveluitaan paremmin, koska Hartolan alueella on ollut paljon etätyöläisiä.

Olisin myös kaivannut Hartolaan pakettiautomaattia. Shoppailu on siirtynyt korona-aikana verkkoon ja monet verkkokaupat lähettävät paketteja mieluummin pakettiautomaattiin kuin noutopakettina. Varsinkin koronan alkuaikoina, kun kontakteja pyrittiin välttelemään, pakettiautomaatti olisi ollut hyvä ratkaisu.

Hartolan ja lähikuntien palvelut ovat riittäneet koronapakolaiselle hyvin. Hartola on kehittänyt luontoon ja ulkoiluun liittyviä aktiviteettejä. Luontopolkuja ja pyöräilyreittejä on kunnostettu ja merkattu. Hartolan golfkenttä on loistavassa kunnossa koko pelikauden. Hartolassa pyörii aktiivisesti reko, josta voi hankkia paikallisia tuotteita.

”Hartolassa tuntuu olevan tällä hetkellä aktiivinen ja eteenpäin suuntaava ilmapiiri.”

Hartolassa tuntuu olevan tällä hetkellä aktiivinen ja eteenpäin suuntaava ilmapiiri. Tämä on myös meille tärkeä asia, kun mietimme, mihin asetumme asumaan aktiivisen työuran jälkeen. Korona-aika on ollut hyvää harjoittelua maalla asumiseen.

Teksti ja kuvat:
Hillevi Päällysaho

Kuka? Olen aktiivinen liikkuja ja kotoilija. Näen mieluummin Hartolan mahdollisuudet kuin huonot puolet. Pyrin antamaan rakentavaa kritiikkiä asioista, jotka minua kiinnostavat. Työskentelen omassa yrityksessä liiketoimintakonsulttina. Olen todella tyytyväinen, että siirryin palkkatyöstä yrittäjäksi muutama vuosi sitten. Yrittäjyys sopii minulle hyvin. Työssäni olen edistänyt järkevää automatisointia 1980-luvulta alkaen.  Olen myös aktivoinut pienyrittäjiä automatisoimaan ja tehostamaan omia prosessejaan. Automatisointi vapauttaa aikaa muuhun!