Ukrainalaisten polut työllistymiseen kaipaavat luovia paikallisia ratkaisuja

Julkaistu

Joutsassa sijaitseva vastaanottokeskus on tuonut alueelle paljon ukrainalaisia, joista monet haluaisivat työllistyä. Tiedetään myös, että alueen työnantajat ovat kiinnostuneita työllistämään heitä. Työnantajat voisivat saada kaipaamaansa apua työvoimansaatavuusongelmiin ja sen myötä kunnat saisivat ukrainalaisista uusia asukkaita ja kaivattuja tulevaisuuden veron maksajia.

Työllistymisen suurin este on puutteellinen suomen kielen taito ja sopivan työpaikan löytyminen eli työllistymisen toimintamalli. Monilla ukrainalaisilla on tutkintoja taustalla, mutta pätevöityminen suomessa puuttuu. Toisaalta ukrainalaiset eivät ole vaativia työpaikan suhteen, heitä kiinnostaa kaikenlainen työ ja toimeentulon hankkiminen.

Tällä hetkellä Suomen kielen opiskeluun on todella vähän resursseja ja ukrainalaiset kokevat suurta turhautumista jatkuvaan odottamiseen ja asioiden hitaaseen etenemiseen. Joutsassa toimii laaja vapaaehtoisverkosto, joka auttaa ukrainalaisia kaikilla tasoilla elämässä eteenpäin.

Pienten kuntien akatemian koolle kutsumassa ensimmäisessä tapaamisessa 21.3. Joutsassa pohdimme ratkaisuja ja paikallista mallia ukrainalaisten työllistämiseen ja suomen kielen opintoihin. Mukana tapaamisessa työnantajaedustajien ja vapaaehtoistyöntekijän lisäksi oli Joutsan kunnalta, Joutsan vastaanottokeskukselta, Keski-Suomen TE-toimistolta, Gradialta, Salpauksesta, Itä-Hämeen opistolta ja Maaseutukehitykseltä.  

Kerromme asioiden edistymisestä lisää kevään edetessä.

Teksti ja kuva: Anne Lahikainen-Aho, PKA -hanke