Ukrainalainen Hanna Dymytrova-Kaihila työllistyi Kuortin ABC-asemalle, koska osaa englantia – Yhteinen kieli on välttämätöntä, sanoo liikennemyymäläpäällikkö

Julkaistu

ABC Kuorttia luotsaava Juha Ruuska palkkaa ulkomaalaisia työntekijöitä mielellään, mikäli kielitaitoa riittää perehdyttämiseen ja kommunikointiin. Hanna Dymytrova-Kaihila pärjää työssään hyvin, vaikka ei puhu suomea.

Hanna Dymytrova-Kaihila viihtyy työssään Kuortin ABC:llä.

Ukrainalainen Hanna Dymytrova-Kaihila kulkee ABC Kuortissa tottuneesti lattianpesukoneen kanssa, vaikka on työskennellyt liikennemyymälässä vasta kolmisen kuukautta.
Työsuhteen solmiminen oli helppoa, kertoo hyvää englantia puhuva Dymytrova-Kaihila.
– Ystäväni Sonya oli täällä viime kesänä töissä, joten kysyin töitä ja minut otettiin ilomielin vastaan.

Nuori nainen tuli kausityöntekijäksi töihin Frans-Erikin marjatilalle, rakastui ja perusti perheen Pertunmaalle

Dymytrova-Kaihila on asunut Suomessa vuodesta 2012. Nuori nainen tuli kausityöntekijäksi töihin Frans-Erikin marjatilalle, rakastui ja perusti perheen Pertunmaalle.
Marjojen poiminnasta riitti yksi kausi kokemusta.
– Olen mieluummin täällä töissä kuin pellolla, muut saavat kerätä marjoja. Siivous ei ole unelmatyötäni, mutta työpaikka on kiva, työkaverit ovat todella ystävällisiä ja kaikki hoituu täällä aina hyvin, Hanna sanoo.

Hanna Dymytrova-Kaihila otti lattianpesukoneen nopeasti haltuun.

Hanna Dymytrova-Kaihila opiskeli Ukrainassa englantia peräti seitsemän vuotta. Kielitaitoon kuuluu äidinkielen lisäksi venäjä, mutta ei suomi, vaikka vuosia maassa on takana 12.
– Olen käynyt kielikurssilla, mutta Suomen asumisvuosieni ansiosta minut on laitettu liian edistyneiden ryhmään. Se on ollut liian nopeaa minulle, Dymytrova-Kaihila myöntää.
Dymytrova-Kaihilan Suomessa syntynyt poika puhuu kolmea kieltä. Ensin tuli englanti, sitten ukraina ja kolmantena suomi.
– Silti en osaa kuin muutamia sanoja, suomen kieli ei vain sovi minulle, Dymytrova-Kaihila nauraa.
Tavoitteena on oppia kieltä lähiaikoina sen verran, että hygieniapassin suorittaminen suomeksi onnistuu.
– Sitten voisin tehdä täällä enemmän töitä, ja pääsisin myös keittiöön ja kauppaan töihin.

Siivoaminen ei ole unelmatyötäni, mutta työpaikalla kaikki on asiat ovat kunnossa, sanoo Hanna Dymytrova-Kaihila.

ABC Kuortin liikennemyymäläpäällikkö Juha Ruuska sanoo, ettei Hannan kohdalla osaa edes kaivata suomen kielen taitoa, koska kaikki sujuu niin hyvin.
– Hanna sujahti heti työyhteisöön, koska on iloinen ja auttavainen sekä puhuu hyvää englantia. Sekin on mukavaa, että voimme työllistää pertunmaalaisen ihmisen, Ruuska sanoo.

Ruuskalla on kokemusta ulkomaalaisista työntekijöistä, sillä tänä kesänä Kuortin ABC:llä työskentelee viiden eri kansallisuuden edustajia. Työntekijöitä on kesäkaudella 80, talvisin 40.
– Kaikki ulkomaalaiset ovat olleet ahkeria ja korkealla työmoraalilla varustettuja työntekijöitä, joilla on ollut halu kehittyä työssään, Ruuska kehuu.

Kaikki ulkomaalaiset ovat olleet ahkeria ja korkealla työmoraalilla varustettuja työntekijöitä,

Juha Ruuska
ABC Kuortin liikennemyymäläpäällikkö Juha Ruuska palkkaa mielellään ulkomaalaisia työntekijöitä.

Kielitaito on kuitenkin välttämättömyys. Suomea ei tarvitse osata, mutta englannin kielen perusteet on oltava hallussa.
– Perehdyttäminen on tärkein juttu ja se on mahdotonta ilman yhteistä kieltä. Ja arkea helpottaa, että voi kommunikoida työkavereiden kanssa, Ruuska sanoo.

Monikulttuurisuudesta on tullut ABC Kuortin työyhteisölle aivan tavallinen asia.

ABC Kuortti on osa Osuuskauppa Suur-Savoa. Isossa organisaatiossa on osaamista myös ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamiseen liittyviin virallisiin asioihin, kuten työlupiin.
– Se on iso etu ja helpottaa arkea, kun työntekijöiden asiat on hoidettu varmasti oikein, Ruuska myöntää.

Liikennemyymäläpäällikkö Juha Ruuska ja siivooja Hanna Dymytrova-Kaihila ovat osa ABC Kuortin työyhteisöä.

Monikulttuurisuudesta on tullut ABC Kuortin työyhteisölle aivan tavallinen asia.
– Meillä on aina otettu jokainen vastaan omana itsenään, huolimatta siitä, mistä ollaan kotoisin. On etsitty kattiloita ja sohvia heille, jotta kotoutuminen lähtee käyntiin. Kiitos siitä koko porukalle, Juha Ruuska sanoo.
Liikennemyymäläpäällikön mukaan myös asiakkaat suhtautuvat ulkomaalaisiin työntekijöihin nykypäivänä hyvin. Valtaosalle asiakkaista englannin kieli sopii asiointiin, mutta ABC Kuortissa asiakaspalvelussa käytetään silti pääasiassa suomea.
Samaa mieltä on Hanna Dymytrova-Kaihila.- Asiakkaat juttelevat ja hymyilevät minulle eikä ketään haittaa, vaikka en osaa suomea.

Teksti ja kuvat: Tanja Rihu
Pienten kuntien akatemia -hanke