PKE -hankkeen puolivälin reissupostaus
Julkaistu
Lahti-Jyväskylä-Mikkeli kolmion keskellä sijaitsevat Hartola, Joutsa, Pertunmaa ja Sysmä. Kunnat muodostavat luonnollisen työssäkäyntialueen, jonka yhteistyötä ja elinvoimaa haluamme edistää.
Etsimme ratkaisuja, miten työllistymistä ja työvoiman saatavuutta voidaan alueella parantaa ja yhteistyötä edistää. Asenteemme on, että maakuntien ja kuntin rajat ovat asukkaan ja palveluiden näkökulmasta keinotekoisia. Tällä, vajaan kahden vuoden ESR hankematkalla olemme nyt puolivälissä.
Heti alkumetreillä korona iski lusikkansa soppaan. Kun huhtikuun alun ensimmäinen alueellinen työpaja siirtyi verkkoon, siirtyivät sen jälkeen lähes kaikki muutkin tapaamiset virtuaalisiksi. Ehkäpä etäkokoukset koituivat myös onneksemme. Ajankäyttö tehostui ja luonto kiitti, kun kolmen maakunnan virkamiesten ei tarvinnut suhata autoillaan tapaamisiin. Samalla menetimme ainakin osan aidon kohtaamisen mukanaan tuomasta luovuudesta.
Lisäkäsiä hoiva-alan työvoimapulaan, tutkintoon johtava koulutus palaa alueelle
Työntekijöistä on alueella pulaa. Tehtävänämme on ratkaista, miten alueen hoiva-alan työpaikoille saadaan lisäkäsiä. Työryhmään kuului maakunnalliset oppilaitokset Esedu, Gradia ja Salpaus, tosin Esedu hyppäsi kyydistä kesällä. Mukana ovat olleet myös TE-hallinnot Hämeestä, Keski-Suomesta ja Etelä-Savosta, alueen hoiva-alan työnantajat, sekä alueen kunnat.
Päädyimme pilotoimaan ”Lähellä lähihoitajakoulutusta” paikallisella toteutuksella. Koska suurin pula tekijöistä on vanhustenhuollossa, valittiin koulutuksen osaamisalaksi vanhusten hoiva- ja hoitotyö.
Monituottajamallissa selvitettävää onkin riittänyt. Ja ne maakuntarajat… ja kuntien erilaiset tavat tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Rakenteellisista muureista huolimatta, henki työryhmässä on ollut erittäin ratkaisuhakuinen ja eteenpäin vievä. Erityiskiitos työryhmän kaikille jäsenille myös tässä yhteydessä!
Nyt joulun kynnyksellä meillä on tiedossa 27 opiskelijan ryhmä, jotka ovat saaneet aloituspaikan tammikuussa alkavaan koulutukseen. Saavutus on kaikkien mielestä aika kova, alueen asukasmäärä ja osaamisala huomioiden. Vuoden kahden sisällä alueen työpaikat saavat opiskelijoista tutkinnon myötä ammattilaisia. Koulutuksen käynnistymisellä on vaikutuksia myös kuntien työllisyystilastoihin.
Mikä parasta, tutkintoon johtava koulutus tekee paluun myös pienemmille paikkakunnille, vaikka näin ”maakuntarajat ylittäen”.
Työkalu työnantajien ja työntekijöiden kohtaamiseen
Olemme luoneet työssäkäyntialueelle työkalun työnantajien ja työntekijöiden kohtaamiseen. Yhteistyökumppanina alustan rakentamisessa ja teknisessä ylläpidossa on ollut Joutsan Seutu.
Kuntalaisten osallistamisen jälkeen, Laitisen Annen ehdotus Nelinvoimaa kuvasti mukavalla tavalla neljän kunnan yhteistyötä ja valikoitui työllisyyspalvelulle nimeksi. Jatkamme Nelinvoimaa.fi palvelun kehittämistä ja lupaamme sen olevan iskussa vielä ensi kevään aikana.
Työllisyys- ja elinkeinotoimijoiden yhteistyöllä lisää elinvoimaa
Työllisyysasiat ja työvoiman saatavuus on elinvoiman ydintä. Yritysten suurena huolena on, mistä saada osaavaa työvoimaa. Kunnilla on omanlaisensa tavat tuottaa työllisyys- ja elinkeinopalvelunsa. Tapaamiset ja yhteistyö ovat tärkeitä tästäkin huolimatta, tai ehkäpä juuri siksi.
Syksyn alueellinen tapaaminen pystytiin koronasta huolimatta toteuttamaan marraskuussa Sysmässä. Ainakin henkinen muuri saatiin murrettua. Henki tapaamisessa oli avoin, innostunut ja luottamusta rakentava. Etenkin työllisyyden kuntakokeilu ja sen seuraukset herättivät varsin tunteikasta keskustelua.
Seuraava työllisyys- ja elinkeinotoimijoiden tapaaminen järjestetään tammikuussa Joutsassa. Pääsemme samalla tutustumaan myös upouuteen joutsalaiseen palvelukeskus Jouseen.
Vastaamme alueen yrittäjiltä tulleeseen toiveeseen ja järjestämme myös ensimmäisen alueellisen yrittäjätapaamisen 8.2.21 Joutsassa, jos korona niin suo.
Innokkaana uuteen vuoteen
Hankkeen toisella puoliskolla kuljemme vielä oppilaitosten, työnantajien ja opiskelijoiden rinnalla lähihoitajakoulutuksen toteutuksessa. Josko voisimme käynnistää paikallista koulutusta myös jollekin muulle toimialalle vielä ensivuoden aikana.
Heti alkuvuodesta alamme toteuttaa tarvekartoitusta työvoiman tarpeesta alueella. Lisäksi suunnittelemissa on virtuaalinen rekrytapahtuma keväälle. Tulemme myös lisäämään tietoisuutta yrittäjyyden edistämiseen ja sukupolvenvaihdoksiin liittyen.
Kiitos kuluneesta vuodesta, matka jatkuu jälleen ensi vuonna. Ollaanhan yhteydessä!
Anne Lahikainen-Aho
projektipäällikkö
Pienten kuntien elinvoimaa -hanke