Nelinvoimaa paikallinen yrittäjätutkintokoulutus edennyt jo yli puolen välin

Julkaistu

Helmikuun ensimmäisenä päivänä käynnistyi Pienten kuntien akatemia -hankkeen alueella Gradian toteuttamana yrittäjyyden ammattitutkinto koulutus kahdentoista opiskelijan voimin. Koulutuksessa on mukana niin yrittäjyyttä suunnittelevia kuin jo yrittäjänä toimivia kaikista hankealueen kunnista. Viime syksynä hanke järjesti Innostu yrittäjyydestä -koulutuksen ja osa nyt tutkintoa suorittavista opiskelijoista oli mukana jo syksyn koulutuksessa.

Opiskelijat ovat olleet erittäin motivoituneita ja koulutus onkin edennyt jo yli puolen välin. Osa opiskelijoista on tehnyt myös jo ensimmäiset näyttönsä, joissa he ovat näyttäneet osaamistaan liiketoiminnan tehtävissä toimimisessa sekä yritystoiminnan suunnittelussa tai kehittämisessä.

Ensimmäiset tutkinnonosanäytöt aloitettiin kesäkuun alussa.

Koulutuksen ilmapiiri on ollut avoin ja keskusteleva. Se, että mukana on jo toimivia yrittäjiä ja yritystoimintaansa vasta aloittelevia on ollut ehdottomasti koulutuksen rikkaus. Koulutuskertoja on osittain pidetty myös koulutukseen osallistuvien yrittäjien toimitiloissa, jolloin opiskelijat ovat konkreettisesti päässet tutustumaan myös toistensa yritystoimintaan ja toimitiloihin.

Koulutuksen yksi rikkaus on ollut kokemusten vaihto jo toimivien yrittäjien ja yrittäjyyttä suunnittelevien välillä.

Tietopuolisen sisällön lisäksi koulutuskerrat ovat tarjonneet osallistujille mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja ajatuksia toisten yrittäjien kanssa ja näin syventää osaamista myös yhdessä. Liikeideaansa suunnittelevat ovat saaneet yrittäjiltä kannustusta, rohkaisua ja hyviä vinkkejä, mutta varmasti myös kokemuksen tuomaa näkemystä yrittämisestä yleensäkin. Hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki näkyy myös siten, että yhteistyökuvioitakin on tainnut jo viritä.

Koulutusten lähipäiviä on toteutettu myös jo toimivien yrittäjien toimitiloissa.

Syksyllä koulutus jatkuu valinnaisella tutkinnon osalla, jossa opiskelijat pääsevät syventämään osaamistaan valitsemallaan liiketoiminnan osa-alueella. Suosituimmiksi näistä ovat nousseet myynti ja markkinointi sekä taloudellisen tuloksen varmistaminen.

On ollut hienoa tutustua pienten reunakuntien uusiin toimijoihin ja innokkaisiin yrittäjyyden ammattitutkintoa suorittaviin tuleviin ja jo toimiviin yrittäjiin. Gradia on mukana Pienten kuntien akatemia -hankkeessa ja hyvin sujuneella yhteistyöllä myös tämä alueelle räätälöity koulutuskokonaisuus on päätynyt toteutukseen.

Teksti: Liisa Marin

Kirjoittaja Liisa Marin toimii Gradiassa lehtorina yrittäjyyden ammattitutkinnossa ja on vastannut koulutuskokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Kuvat: Anne Lahikainen-Aho
Pienten kuntien akatemia -hanke