Nelinvoimaa Digipajakiertue vahvisti työnhakijoiden ja yrittäjien digitaitoja hankekunnissa
Julkaistu
Digitaitojen merkitys työssä ja arjessa on kasvanut viime vuosina kohisten. Pienten kuntien akatemia halusi vahvistaa työnhakijoiden ja yrittäjien digiosaamista kaikille yhteisellä koulutuksella. Nelinvoimaa Digipajojen koulutuspäiviä järjestettiin kolme jokaisessa hankekunnassa kolmella eri teemalla: Canvan käytön perusteet, tekoälyn hyödyntäminen sekä sosiaalisen median kanavien sisällöt.
Kouluttajana digipajoissa toimi Pertunmaalta Hannukka Niemi, jonka yritys Digiolo tarjoaa apua yrityksen markkinointiin, kotisivujen rakentamisen ja sosiaalisen median hyödyntämiseen. Nelinvoimaa Digipajoissa oli yhteensä 22 osallistujaa.
Digipajat saivat runsaasti kiitosta siitä, että koulutuspäivät olivat käytännönläheisiä ja innostavia. Canva oli useimmille jo jollakin tavalla tuttu työkalu, mutta koulutuksen myötä osallistujat saivat uusia ideoita ja rohkeutta tehdä esimerkiksi markkinointimateriaaleja itse. Canvan avulla yrityksen markkinointimateriaalit brändiväreineen tai oma CV syntyivätkin käden käänteessä.
Tekoäly on arkipäiväisissä toiminnoissamme jatkuvasti läsnä osin myös tiedostamattamme. Digipajoissa huomattiin, että tekoälyn hyödyntäminen omassa toiminnassa on kuitenkin monelle vielä vierasta, mutta ennakkoluuloja saatiin osin myös karistettua. Hannukka avasi hienosti tekoälyn mahdollisuuksia ja hyötyjä, kannustaen jokaista rohkeasti kokeilemaan, millaisia vastauksia tekoäly antaa erilaisiin kehotteisiin. Tekoälyä testattiin mm. pyytämällä tuottamaan somepostaussarjaan tekstejä sekä luomaan erilaisia kuvia ja videoita.
Sosiaalisen median kanavat ovat keskeisessä roolissa yritysten markkinoinnissa ja myös työnhaussa. On tärkeää miettiä, millaisia sisältöjä kanavilla julkaisee ja miten saavuttaa näkyvyyttä sitä kautta. Somesisältöjen tekeminen vaatii suunnitelmallisuutta ja huolellisuutta, mutta liian vakavasti sitä ei kannata ottaa. Trendit tulevat ja menevät ja yllättävätkin postaukset saattavat saavuttaa suuren suosion.
Osallistujat kokivat koulutuskokonaisuuden hyödyllisenä ja monipuolisena. Myös kouluttajana toimineen Hannukan rauhallinen ja selkeä tapa esittää asioita, sekä kädestä pitäen annettu ohjaus sai kiitosta. Tällaiset koulutukset nähdään tarpeellisina ja saimme toiveita, että vastaavia järjestettäisiin myös tulevaisuudessa alueella, sillä moni hyötyisi niistä ja lähelle tuotuna osallistumiskynnys koulutuksiin madaltuu.
Teksti: Minna Kekkonen
Kuvat: Anne Lahikainen-Aho ja Minna Kekkonen
Pienten kuntien akatemia -hanke