Mistä tekijöitä metsäalalle? – Turvapaikan hakijat pääsivät tutustumaan metsän raivaukseen
Julkaistu
Kartoitimme hankkeen avulla Joutsassa turvapaikanhakijoiden kiinnostusta työllistyä metsäalan työtehtäviin. Infotilaisuuden jälkeen toimenpiteisiin valikoitui kuuden henkilön innokas ryhmä, jolle tarjosimme Hämeen ammatti-instituutin Evon yksikön toteuttaman taimikonraivauksen lyhytkoulutuksen marraskuun alussa.
Koulutuksen toteutuksessa yhteistyökumppaneina olivat hankkeen ja Evon lisäksi vastaanottokeskus Joutsasta ja työnantajista Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ja Metsänhoito Lehtinen.
Lyhytkoulutuksen aikana pääsi tutustumaan raivaussahatyöskentelyyn, työvälineisiin ja suomalaisiin työoloihin. Myös työskentelyyn vaadittava metsäalan sertifikaattikoulutus suoritettiin ennen käytännön jaksoa.
Kokemukset ja palaute koulutuskokeilusta
Oppilaitokselta, työnantajilta ja osallistujilta saadun palautteen mukaan koulutus oli hyvin toteutettu ja ansaitsi kiitosta. Myös tulkkipalvelut koettiin tärkeäksi koulutuksen onnistumisessa.
Yhteinen näkemys kaikilta osapuolilta oli, että tarvitaan lisäkoulutusta ja käytännön harjoitusta. Osallistujat toivoivat myös enemmän tietoa työllistymisen mahdollisuuksista koulutusten jälkeen. Yrittäjyys ei suomen lainsäädännön takia ole maahanmuuttajille ensimmäinen vaihtoehto metsäalan sesonkityöhön työllistymiseen, vaan tarvitaan työllistäviä työnantajia yhteistyöhön.
– Koulutuksessa annettiin perusvalmiudet raivaussahatyöskentelyyn. Käytetyt 5 päivää maastossa ovat minimimäärä perusvalmiuksien saavuttamiseksi. Ryhmän koko oli mielestäni hyvä. Tulkki oli välttämätön, koska muutoin kielimuuri olisi ollut melkoinen ukrainalaisten kanssa. Kaikki oppivat lyhytkoulutuksessa perusvalmiudet työskentelyyn. Toisten työskentelynopeus on hitaampi kuin toisten. Kehittyäkseen ammattilaisiksi, kaikki tarvitsevat lisäharjoitusta ja mahdollisesti ohjausta työn suorittamiseen. Nyt pitäisi päästä harjoittelemaan lisää” toteaa Antti Tiilola Hämeen ammatti-instituutista Evolta.
Koulutuksen jälkeen saadun palautteen mukaan, osallistujat ovat edelleen kiinnostuneet jatkokoulutuksesta ja haluaisivat kovasti työllistyä metsäalalle.
Tulevan talven ja alkuvuoden aikana haemme vielä yhdessä ratkaisuja mahdollisen jatkokoulutuksen rahoitukseen ja toteutukseen, sekä polkuja työllistymiseen keväälle -25.
Teksti: Anne Lahikainen-Aho
Kuvat: Tanja Rihu ja Minna Kekkonen
Pienten kuntien akatemia -hanke