Katja Kaitala: ”Palkkatuki mahdollisti työpaikan, jossa koen onnistuvani”
Julkaistu
Katja Kaitala on seitsemän lapsen äiti ja oli pitkään kotiäitinä ja työttömänä, kunnes 2011 meni TyöVarikolle hakemaan suuntaa kohti työelämää. Joutsan TyöVarikko on Joutsan kunnan työllisyydenhoidosta vastaava yksikkö, joka vastaa palveluohjauksesta ja työpajatoiminnasta.
Ensimmäiseltä koulutukseltaan Katja on lomittaja, mutta 26-vuotiaana todettu selkärankareuma esti raskaan työn ja hän kouluttautui Mikkelin Esedussa artesaaniksi 2013 – 2015. Katjan ollessa koulun työssäoppimisjaksolla TyöVarikolla, tuli ilmi, että työnohjaajalle olisi tarvetta.
– Yksilöohjaajat eivät aina ehtineet asiakkaiden pariin, minkä olin myös itse kokenut, Katja taustoittaa työkuvan muotoutumista.
Katja aloitti työt vajaakuntoisen palkkatuella kesällä 2015 ja opiskeli työn ohessa Gradialla työvalmentajan erikoisammattitutkinnon.
– Vajaakuntoisen palkkatukea voidaan myöntää kerrallaan korkeintaan kahdeksi vuodeksi, sen vuoksi työni on määräaikaista, mutta ketjuttunutta. Työnantaja hyötyy palkkatuesta, koska se kompensoi alentunutta työkykyäni. Toisaalta minä sain työpaikan alalta, jossa koen onnistuvani ja osaavani toimia. Palkkatuki on vaivaton työntekijän kannalta, koska palkka maksetaan kuukausittain, niin kuin muillekin työntekijöille. Työnantaja huolehtii, että saa palkkatuen työntekijästään, Katja Kaitala kertoo.
Asiakastyö on Katjalle ominta, missä tärkeintä on aito kohtaaminen, kuunteleminen ja läsnäolo.
– Suunnittelen asiakkaiden kanssa yhdessä työtoimintapäiviin mielekästä tekemistä. Teemme yhdessä muun muassa erilaisia käsitöitä, opettelemme uusia taitoja, liikumme, leivomme, valmistamme ruokaa. Tarkoituksena on osallistaa asiakasta sekä auttaa häntä löytämään omat voimavaransa ja suuntansa, Katja sanoo.
Katja viihtyy työssään, jossa hänen monipuolisista kädentaidoistaan on hyötyä. Oppi kulkee TyöVarikolla molempiin suuntiin, asiakkailta ohjaajille ja toisinpäin.
– Minulle on opetettu esimerkiksi virkkaamista ja neulomaan villasukkia täällä, Katja kertoo.
Katja on hyvä esimerkki siitä, miten palkkatuki voi olla kaikkien etu. Tässä tapauksessa asiakkaat saivat motivoituneen rinnalla kulkijan, työntekijä itse palkkaa ja mieleisen työn ja työnantaja pystyi parantamaan palveluitaan palkkaamalla lisätyövoimaa asiakastyöhön ilman suuria palkkakustannuksia.
Lisätietoa palkkatuesta saat täältä.
Teksti ja kuvat:
Kaisa Karlsson
Pienten kuntien elinvoimaa