Jokituvan elinvoimatorilta tietoa oppisopimuksesta ja yrittäjyydestä

Julkaistu

Elokuun viimeisenä päivänä Pertunmaan Jokituvalla kuulimme ja keskustelimme oppisopimuksesta ja yrittäjyydestä iltapäiväkahvien lomassa.

Paikalle oli saapunut ilahduttava määrä asiasta kiinnostuneita ja yhteistyökumppaneita. Erityisen iloisia oltiin ysiluokkalaisten osallistumisesta tapahtumaan koulupäivän lomassa. 

Pertunmaan ysiluokkalaiset ovat kevään jälkeen uuden edessä. Monella oli jo selvää missä opinnot jatkuvat kevään jälkeen.   

Oppisopimuksesta ja opiskelun eri mahdollisuuksista oli kertomassa Etelä-Savon ammattioppilaitokselta Petri Leirivirta.  Oppisopimus sopii kaiken ikäisille ja mahdollistaa ammattiin opiskelemisen työpaikalla ja verkossa.

Oppisopimuskoulutuksen ensimmäinen askel on löytää alaan sopiva työpaikka, jossa voi kehittää osaamista ja suorittaa tutkintoon liittyvät näytöt.

Yrittäjyyden käynnistämiseen paljon tukea tarjolla

Jos yrittäjyys kiinnostaa, löytyy yritystoiminnan käynnistämiseen monenlaista apua myös maakunnallisilta toimijoilta. Etelä-Savon alueella Mikkelin seudun uusyrityskeskus antaa maksutonta yritysneuvontaa matalalla kynnyksellä.
– Uusyrityskeskuksen neuvojat auttavat tarvittaessa ihan kädestä pitäen yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa, lupasi mukana ollut Sanna Paavilainen.

Jukka-Pekka Jauhiainen innosti nuoria ja myös muita osallistujia rohkeuteen kokeilla elämässä uusia juttuja niin työllistymiseen kuin opiskeluun liittyen.

Alueella toimiva Päijänne-Leader tarjoaa tukimuotoja ja rahoitusta yritystoiminnan käynnistämiseen.
– Leaderista tukea voi saada muun muassa yritystoiminnan perustamiseen ja toimivan yrityksen liiketoiminnan laajentamiseen, kertoi Päijänne-Leaderin Jukka-Pekka Jauhiainen.

4H-yritys on nuorelle helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. Pertunmaalaisille nuorille toiminnanjohtaja Mervi Honkanen totesi olevansa hyvinkin tuttu jo entuudestaan.

Pertunmaalla on perustettu paljon yrityksiä, joissa nuoret ovat työllistäneet itsensä 4H-yrittäjinä lemmikinhoidosta pihatöihin. Erilaisia palveluja voi saada ja kannattaa siis kysellä suoraan myös nuorilta 4H-yrittäjiltä.

 Teksti ja kuvat: Anne Lahikainen-Aho
Pienten kuntien akatemia -hanke