Frans Eerikin tila: Puitteet halutaan hyödyntää
Julkaistu
– Elokuun lopulla lähtivät viimeisetkin kausityöntekijät, joita oli tänä kesänä 37, kertoo Frans Eerikin tilan omistaja Tuomo Kaihila.
Frans Eerikin marjatila tuo Pertunmaan kaltaiseen pieneen kylään uusia kasvoja. Kesään painottuva työvoimantarve kohdistuu tilalla mansikoiden ja vadelmien poimintaan, ja parhaimmillaan tila on työllistänyt 57 kausityöntekijää.
Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin vuonna 2018, Tuomon ollessa jo tilan neljäs sukupolvi.
– Olen ajanut traktoria seitsemän vanhasta, viittaa Tuomo maatilan töiden tuttuuteen.
Tilan nimi on annettu Tuomon isoisän, Frans Eerikki Simolan, mukaan. Hän viljeli aikoinaan samoja maita ja perinteet ja edellisten sukupolvien työn arvostus ovatkin yksi tekijä, miksi tilaa on haluttu jatkaa. Mikä tarkoittaa samalla sen kehittämistä.
– Tällä tilalla on pitkät perinteet ja kun pellot ovat olemassa, halusimme ne hyödyntää ja kannattaa maataloutta. Mutta näin pieni tila ei kannata pelkällä viljan viljelyllä, joten oli kehitettävä muuta, Tuomo toteaa.
Perinteisestä maanviljelystilasta marjanviljelytilaksi
2000-luvun alkupuolella Tuomon vanhemmat tekivät päätöksen aloittaa tilalla raparperien ja marjojen viljelyn. Nykyisin tilalta saa mansikkaa, vadelmaa, pensasmustikkaa, mustaherukkaa ja raparperia.
– Koko ajan on hillojakin tullut lisää ja nyt uutuutena kylmäpuristettua lisäaineetonta mansikkamehua. Vähän kerrassaan on jotain uutta aina mietitty, Tuomo kertoo.
Tilan toiminta ei ole vielä niin isossa mittakaavassa, etteikö muutakin työtä tarvita rinnalle.
– Myyn koivuklapeja ja toimin freelancerina nosto-oviin liittyen. Niitä hommia on niin paljon kuin tekee, mutta silloin ei kotona tarvitse olla, kun työt ovat ympäriinsä. Mielellään keskittyisin tähän, kuin noihin matkustustöihin. Kotonakin tykättäisiin, kertoo kolmen pienen lapsen Tuomo-isä.
Tila laajentaakin koko ajan toimintaansa ja vuokrasi kesällä myös Heinolasta mansikkapeltoja pitkät perinteet omaavalta Valveen mansikkatilalta. Asiakaskuntaa ovat yksityiset, tukut ja yritykset. Tuomo kiittelee Pertunmaan sijaintia 5-tien varressa.
– Tilalta on lyhyt matka Kuorttiin, minne marjalavat toisinaan viedään ja josta ne jatkavat eteenpäin rekkakyydillä. Pertunmaa on keskeisellä paikalla, mistä on hyvä lähteä joka suuntaan, Tuomo sanoo.
Teksti/Kuvat:
Kaisa Karlsson/Pienten kuntien elinvoimaa