14-vuotias Anton Ahlgren pyörittää pizzeriaa Vintturissa Yhden lehmän navetan pubissa ja sanoo, että yrittäjyys on yläkoululaiselle hyvä kesätyö: ”Olen laskenut, että saan itselleni palkkaa”

Julkaistu

Tuore yrittäjä, 14-vuotias Anton Ahlgren pyörittää kesän ajan pizzeriaa Vintturissa. Myös pubin nimikkopaitoja on myynnissä.

Sysmän monipaikkainen asukas, tuleva kasiluokkalainen Anton Ahlgren perusti oman yrityksen ja paistaa kesän viikonloput pizzaa legendaarisen Yhden lehmän navetan pubin asiakkaille Vintturissa syvällä Sysmän maaseudulla.

Yhden lehmän navetan pubi keskellä sysmäläistä maaseutua on ainutlaatuinen paikka.
Hiekkatietä pitkin kilometrejä Vintturiin riittää kymmeniä ja Päijänteen venelaituristakin on matkaa pari sataa metriä. Tulit kummasta suunnasta tahansa, silmien eteen avautuu yllättäen hoidettu pihapiiri, jonka reunalla seisoo entinen kyläkoulu, komea ja iso rakennus.
Pihapiirin toisella laidalla on sananmukaisesti yhdelle lehmälle rakennettu vanhan ajan kivinavetta, jonka ympärille levittäytyy viihtyisä terassi.
Terassia koristavat villiviini ja kesäkukat. Pöydillä on kiinteitä lautapelejä, seinällä lukee isolla baari ja vieressä puhisee pizzauuni.

Yhden lehmän pubi löytyy keskeltä Sysmän maaseutua.

14-vuotias Anton Ahlgren kävelee terassilla kuin kotonaan. Vantaalaispoika on kasvanut Vintturin maisemissa, sillä isä Timo on omistanut tilukset vuodesta 1994.
Äiti Tarja on kotoisin muutaman kilometrin päästä, joten sysmäläinen maaseutu on tuttua, toinen koti.
Kuluvassa kesässä on kuitenkin jotain uutta, sillä ensimmäistä kertaa perheen vapaa-ajan asunnon pihapiirissä sijaitsee Antonin kesätyöpaikka.
Vantaan Steiner-koulun tuleva kasiluokkalainen keksi talvella, että haluaa yrittäjäksi ja päätti perustaa perheen pyörittämään Yhden lehmän pubiin pizzerian.
– Se lähti Diili-ohjelmasta. Katsoin sitä ja päätin, että nyt haluan yrittäjäksi, Ahlgren naurahtaa.
– Moni pubin asiakas kyseli viime kesänä ruokaa. Mietin, että miksi en tee sitä?

Nuori yrittäjä tekee pitsat valmispohjiin.

Ensimmäinen ajatus oli lähteä isoveljen, Willehard Ahlgrenin jalanjäljille ja tehdä burgereita. Ahlgren pyörittää terassiravintolaa Turengin Suvirannassa nimellä Penalty Burger. Lisäksi yrityksellä on grilliauto, joka kiertää festareita ja muita kesätapahtumia.
Grilliauto on yleensä kerran kesässä vieraillut Vintturissakin, mutta ei ehdi sinne usein.
– Siinä on vain sellainen ongelma, etten osaa kokata. Köksän tunneilla tuli tehtyä aika pahaa ruokaa, Anton Ahlgren myöntää.

Minun pizzat ovat oikeasti tosi hyviä. En minä niitä muuten voisi myydä.

Anton Ahlgren

Ratkaisuksi keksittiin Donna Italia -pizzat. Kun valmiita pizzapohjia tilaa riittävän määrän, saa kunnollisen pizzauunin käyttöönsä.
Ahlgren sanoo, että tietää pizzoista paljon. Nuoresta iästä huolimatta pizzoja on syöty useita satoja ja pizzerioita on koluttu läpi kymmeniä. Myös Suomen parhaaksi kehutussa pizzeriassa Tampereella on käyty.
– Minun pizzat ovat oikeasti tosi hyviä. En minä niitä muuten voisi myydä.

Anton Ahlgrenin pizzauuniin mahtuu vain neljä pizzaa kerrallaan, joten jonoja voi vilkkaina päivinä syntyä.

Antonin pizzeria, samoin kuin Yhden lehmän pubi, on avoinna koko kesän perjantaisin ja lauantaisin sekä tilauksesta.
Juomapuolen myynnistä ja baarin toiminnasta vastaavat Timo, Tarja ja Antonin eno Topi Mäkinen, mutta pizzeriaa Anton pyörittää yksin.
Menussa on kolme vaihtoehtoa – juustopizza margherita, kinkkupizza ja salamipizza.
– Sekä gluteeniton pizza että vegaaneille sopiva ruoka ovat mietinnässä, nyt aloitetaan näillä kolmella, Ahlgren kertoo.

Menussa on kolme vaihtoehtoa – juustopizza margherita, kinkkupizza ja salamipizza. Vaihtoehdot gluteenittomille ja vegaaneille ovat mietinnässä.

Anton Ahlgren

Pizzauuniin mahtuu kerrallaan neljä pizzaa, joten nuori yrittäjä tietää, että välillä on tiedossa ruuhkaa ja jonoja.
Vähintäänkin 1. heinäkuuta, kun Yhden lehmän pubin pihapiirissä esiintyy perinteiseen tapaan Aarne Tenkanen.
Silloin väkeä on keskellä Sysmän maaseutua paljon, jopa toista sataa tai yli. Myös juhannuksena on takuuvarmasti vilkasta.
– Turha sitä on etukäteen miettiä. Kun ihmiset viihtyvät, he odottavat mielellään. Nauttivat sitten enemmän baarin antimista, Ahlgren virnistää.

Timo ja Tarja Ahlgren pyörittävät pubin toimintaa. Tarja maistoi uutta kesäjuomaa, josta povataan hittituotetta.

Yhden lehmän pubin historia, kuten koko paikan, on mielenkiintoinen.
Pubi avasi ovensa juhannuksena 1995 ja on toiminut joka kesä siitä saakka. 20 vuotta yrittäjänä on ollut muut kuin Ahlgrenin perhe, mikä otti pubin hoitoonsa viime vuonna.
Entisessä kyläkoulussa on ollut monenlaista toimintaa täyshoitomajoituksesta lounaisiin ja pitkäaikaisiin vuokralaisiin. Nyt koulun maalaishenkisiä tiloja vuokrataan omatoimimatkailijoille majoitukseen.
– Varauksia on kivasti ja yhtenä yönä on ihan loppuunmyytyäkin, Ahlgrenit nauravat ja viittaavat tietysti heinäkuun ensimmäiseen lauantaihin.

Anton, Timo ja Tarja Ahlgren ovat monipaikkaisia asukkaita, jotka tuovat elinvoimaa Sysmän maaseudulle.

Kokonaisuudessaan Vintturin paikka on loistava esimerkki siitä, miten monipaikkaiset asukkaat luovat pieniin kuntiin palveluita ja elinvoimaa. Parasta on 14-vuotiaan Anton Ahlgrenin into. Ideoita tulevaisuudesta lentää ilmaan joka minuutti.
Kuten se, että entisestä kyläkoulusta voisi tehdä luksushotellin.
Mutta ensin nuori mies nauttii kesästä Sysmässä ja tekee yrittäjänä pizzaa Yhden lehmän pubissa.

Teksti ja kuvat: Tanja Rihu